Administrasjonsbygget (Bastøy)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Administrasjonsbygget
Bastø skolehjem - no-nb digifoto 20160119 00038 NB NS 000168X.jpg
Bygningsdata
Byggeår: 1900
Første eier: Staten
Arkitekt: Christian Fürst
Materiale: Tegl
Teknikk: Mur
Formål: Adminstrasjonsbygg, med felles kjøkken og spisesal
Endringer: Rehabilitert 1995. Eksteriøret tilbakeført.
Adresse: Rustadbrygga
Postnummer: 1387 Horten
Sted: Bastøy
Kommune: Horten
Fylke: Vestfold
Gnr.: 16
Bnr: 1
Administrasjonsbygget og Bestyrerboligen

AdministrasjonsbyggetBastøy i Oslofjorden ble oppført i 1900 med Christian Fürst som arkitekt som administrasjonsbygg, kjøkken og matsal for Bastøy skolehjem som ble etablert samme år. I skolehjemstiden gikk etter hvert spisesalen ut av bruk og salen ble mest brukt som forsamlingslokale og til festlige anledninger.

Fra 1970 hadde den samme funksjonen for Bastøy vernehjem, og fra 1984 og i dag for Bastøy fengsel. Sammen med de andre hovedbygningene i historistisk blandingsstil danner administrasjonsbygget det sentrale midtpunkt i skolehjemsanlegget med fem omkringliggende internatbygninger etter mønster fra lignende institusjoner i Tyskland og Frankrike.

Konstruksjon

Administrasjonsbygget er oppført med en bærende teglkonstruksjon i to etasjer med saltak, etasjeskiller i trebjelkelag. Kjelleren er solid bygget i bruddstein og har relativt store rom. Byggets pipe er i murt teglstein. Ytterveggene er i pusset hvit mur med dekor i rød tegl.

Bygningen ble i 1995 fullstendig rehabilitert innvendig og utvendig. I dette arbeidet ble eksteriøret ble i stor grad tilbakeført til det originale.

Innredning

Bygningen hadde sentraloppvarming og innlagt elektrisk lys. I 2. etasje var det opprinnelig tre pikerom, tre rom og kjøkken for vaktmester, ett rom for husholdersken, to sykerom, tre rom for «inspektionen» og besøkende, samt to toaletter. På loftet var det ett pikerom, flere kott, en vannbeholder, to jerntrapper og to innganger.

I dag benyttes noen av disse til butikk for de innsatte på Bastøy fengsel.

Fredning

18. november 2014 ble store deler av anlegget fredet. Formålet med fredningen er å gi et helhetlig vern av det som ble bygget og etablert i 1900 med formål som skolehjem. Ytterligere ti bygninger, tun- og parkområdet, samt veisystem og kaianlegg rundt på anlegget er vernet i verneklasse 2. Formålet er å bevare et komplett anlegg bygget opp i samsvar med ideer knyttet til vergerådsloven av 1896. Fredningen skal sikre bygningenes arkitektoniske utforming og uttrykk som representerer en utvikling som er barnevernshistorisk viktig. Totalt består anlegget av 76 bygg og fredningen omfattet skolehjemsbygningene som oppført i perioden 1898 -1930, både eksteriør og deler av interiøret. Fredningen omfattet også vern av eksteriør for bygninger som er bygd før 1898 og som ble innlemmet i skolehjemsdriften.

Av administrasjonsbygget ble eksteriøret fredet, og av interiøret er følgende fredet: Spisesalen i 1. etasje som volum, trapperommet mot nordfasaden, det runde trapperommet i tårndelen mot sørvest, planløsningen i bygningens 2. etasje. Av de umiddelbare omgivelsene er følgende fredet: Veisystemet med kaianlegg, fra kai til administrasjonsbygget samt plassrommet med opprinnelig veisystem i tilknytning til kirka, administrasjonsbygget og kulturbygget.

Kilder

Koordinater: 59.380010° N 10.525276° Ø