Alf Halvor Kalmoe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Alf Halvor Kalmoe (født 9. april 1905 i Sande i Vestfold, død 27. juni 1974) var populærforfatter. Etter å ha tatt latinartium og en kort karriere som skogs- og gårdsarbeider flyttet han i 1924 til Oslo. Her arbeidet han som frilansjournalist og var på 1930-tallet reporter og leder av ungdomsprogrammene på NRK radio.

Kalmoe fikk sin første novelle, Knock out, på trykk i Norsk Ukeblad i 1935. For dette ukebladet oversatte han også 91 Stomperud, da denne svenske tegneserien ble lansert i Norge. Detektiv-magasinet var det første av Bladkompaniets publikasjoner som Kalmoe skrev for. Hans første Knut Gribb-fortelling , Mannen fra Amerika, ble publisert i nr. 257 (oktober 1939) under psevdonymet Steinar Wang. Allerede i nr. 263 fulgte neste Stein Wang-fortelling: Stern er kommet!. I denne introduserte han den sjelskalde internasjonale storforbryteren Stern, som kom til å dukke opp igjen i svært mange historier som fulgte. Snart dukket også Jon Berg opp, en ung døgenikt og levemann som assisterte Gribb i mange historier. Som forfatter av Knut Gribb-historiene anvendte Kalmoe psevdonymene Stein Wang, Birger Birch og Bent Bruse.

I november 1940 ble De blåeste øynene i verden publisert i Romantikk. Det var den første fortellingen han skrev under psevdonymet A.H. Moe. Kalmoe hadde grep om kjærlighetshistoriene, og skulle i mer enn 30 år komme til å bidra med drøye 120 hovedfortellinger under psevdonymene A.H. Moe, Bjørn Fjell, Kalle Wang og Per Vangen, og én under sitt virkelige navn. Hans historier var muntre, uskyldige i tonen, romantiske og ofte med en syltynn intrige. Kalmoe boltret seg i replikker, som var svært naturlige. Hans stil var i det hele tatt meget muntlig, lettlest og underholdende.

Kalmoe kan i produktivitet og allsidighet uten tvil føyes til rekken av Bladkompaniets store folkeskribenter – Muus/Gran/Vegenor/Gundelach. Han laget cirka 120 hovedfortellinger i Romantikk, 92 Knut Gribb-historier, massevis av artikler og intervjuer i Luftens helter og Vi flyr, et stort antall eventyr og fortellinger i Nissens jul, flere hundre noveller i Western, småstoff til Tyrihans og teksten til tegneserien Jon Varg (tegnet av Bjarne K.). Han skrev også guttebøkene Her kommer vi (1943) og Siste runde (1947).

Kilder