Aluminiumssmelteriet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Aluminiumssmelteriet A/S var en bedrift som holdt til sør for Solheimveien i Lørenskog kommune, der Metros parkeringsplass ligger nå. Bedriften ble etablert på Alnabru i Oslo i 1948. Ei kort tid leide den lokaler av Norsk Benindustri A/S (se Excelsior Limfabrikk), før nye industrilokaler kunne tas i bruk på Solheim i januar 1953. Aluminiumssmelteriet drev med smelting og gjenvinning av aluminiumsavfall, og ferdigproduktet var blokker av aluminiumslegeringer som gikk tilbake til industrien.

Den gang smelteriet ble etablert, var industriarbeidsplasser viktig for Lørenskog kommune, som ønsket en sikker og god arbeidsplass velkommen. Det tok imidlertid ikke mange år før bedriften fikk kritikk for ”røykplagen”. Boliginteressene, representert ved Lørenskog Huseierforening, reagerte på at røyk og lagret skrot var til sjenanse og reduserte boligenes bruks- og salgsverdi. I 1956 ble det også påvist skogdød i Skårers skog sør for smelteriet, og over tid bidro Aluminiumssmelteriet til økende skepsis til forurensende industri i Lørenskog.

Økonomisk gikk Aluminiumssmelteriet godt, men da det ønsket å utvide i begynnelsen av 1970-åra, inntok kommunen ei negativ holdning. Staten ga likevel konsesjon, men på visse vilkår. Blant annet måtte det bygges renseanlegg, og dette sto klart i 1976.

I 1980 ble Aluminiumssmelteriet kjøpt opp av svenske og finske eierinteresser. Da Sverige og Finland måtte devaluere høsten 1982, ble bedriftens konkurransesituasjon forverret, og det ble varslet nedleggelse. Drifta fortsatte likevel i et par år, men høsten 1984 ble det endelig besluttet at Aluminiumssmelteriet skulle nedlegges. Arbeidsstokken hadde sin siste arbeidsdag 28. februar 1985.


0230 Lorenskog komm.png Aluminiumssmelteriet er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.