Andreas Friedrich Lundt (1762-1831)
Andreas Friedrich Lundt (født i 1762 i Apenrade - død 1831) var utdannet kirurg. Han praktiserte blant annet på Bragernes i Drammen.
Virke
Andreas Friedrich Lundt var en del av det tidlige organiserte helsevesenet i Norge. Han omtales i "Beretning om Medicinalvæsenets Tilstand i Buskerud Amt og Drammen Bye for Aaret 1804" som Hr. Stadschirurgus Lundt. Han var Stadskirurg i Drammen fra 1785 og ble senere også konstituert Bataljons- og Regimentskirurg. For dette arbeidet fikk han årlig betalt 40 Rdl fra byens fattigkasse. Drammen fikk i 1755 sitt første sjukehus med 20 senger. I 1785 ble Buskerud landfysikat opprettet og med det ble Andreas Friedrich Lundt utnevnt til Norges første Landfysikus.
I "Beretningen om Medicinalvæsenets Tilstad i Buskerud Amt og Drammen Bye for Aaret 1804" bemerker han at det er noe skabb blant befolkningen, men at det ikke er så alminnelig som i Stavanger Amt. Det er få spedalske syke, men han er bekymret for kjønnssykdommer. I likhet med sin kollega, legen Peter Arbo som praktiserte på Strømsø, så mener Lundt at det er behov for å utdanne jordmødre. Barnedødeligheten er uakseptabelt høy. Han bemerker også at alt for mange av dem som faller i elven ikke overlever. Han påpeker at han selv har vært med å redde en person etter å ha falt i elven og som på grunn av rask respons ble fullkomment frisk. De aller første koppevaksinene ble satt i Kristiania i 1803. Andreas Friedrich Lundt med på å sette koppevaksiner i Drammen og Strømsø allerede i 1803/1804.
Kilder
- Hans Petter Schjønsby (2004). Et tilbakeblikk på første årgang av en tradisjonsrik rapport. Medisinalmeldingene 1804. Rapport fra helsetilsynet 6/2004
- Liers historie. Sunnhet og sjukdom. Lier kommune
- Kjartan Skogly Kversøy (2023, 2. september). Hvorfor sendte Sogneprest Lund et brev fra Tangen på tirsdag den 18. oktober 1808 til Amtsfysikus Arbo og Stadschirurgus Lundt på Bragernes? Pennenermektigere.no [1]