Strømsø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Strømsø torg 1952 på et postkort fra Normann kunstforlag, hentet fra Nasjonalbiblioteket.

Strømsø er den sørlige delen av Drammen by, og var lenge et eget ladested. Drammen ble oppretta i 1811 ved sammenslåing av Strømsø, Bragernes og Tangen. Ved siden av et sentrum med jernbanestasjon, industri, servicebygninger og idrettsanlegg har Strømsø flere boligområder. Strømsø ligger i dagens administrative bydel Strømsø/Danvik.

Området var en del av Strømsgodset, og ble trolig tørrlagt mellom 1400 og 1500. På 1600-tallet begynte det å komme bymessig bebyggelse som følge av fortjeneste fra tømmereksport over havna, og Strømsø fikk status som ladested noe etter 1600. Området var da langt mindre enn i dag, og besto av tre øyer. Mye av den gamle bebyggelsen har forsvunnet, men det gjenstår noen gårder fra 1700-tallet, blant annet Bangegården, Cappelengården, Lærumgården og Børneasylet.

Strømsø prestegjeld besto av Strømsø sokn og Fjell sokn. Fjell regnes gjerne som et eget strøk, så den mest entydige grensa for Strømsø er grensene for Strømsø sokn. Ettersom sammenslåinga til Drammen by kom i 1811 har Strømsø aldri vært egen kommune.

Kilder


Koordinater: 59.73521° N 10.20598° Ø