Appam

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Appam (அப்பம்) er en allsidig matrett som kan være velegnet for personer som er vegetar, vegan eller ikke-vegetar. Appam er tradisjonell tamilsk mat som serveres av tamilske familier og samfunn som bor i Eelam, Tamil Nadu og i de landene der det bor en tamilsk diaspora som i Norge. De serverer den i deres hjem, på deres forretningsbedrifter og tamilske festivaler.

Appam er en slags mat laget av fermentert rismel. Den er mye laget og spist i Sri Lanka (Eelam) og Sør-India, som Kerela og Tamil Nandu. Appamen kalles for «hopper» på engelsk og spises til frokost og middag. Appam rør og hvordan den serveres har geografiske forskjeller. For eksempel melk appam (பால் அப்பம்; pāl appam). I Kerala gis melk separat for å helle over den vanlige appamen. Mens på Sri Lanka, legges melken over appam mens den er i appam pannen og kokes før servering.

I de diasporiske landene er ferdiglaget appam-mel tilgjengelig i tamilske butikker. Appam lages vanligvis med en appam-panne på en gasskomfyr eller ved (விறகடுப்பு; viṟakaṭuppu). Men i mange diasporiske land er ikke gasskomfyr vanlig i mange husstand. For eksempel er kokeplate eller induksjonskomfyr mye brukt i Norge.

Under er det to varianter av appam rør laget i tamilske familer.

Appam rør 1

 • 1 kopp (250ml) rå ris (பச்சை அரிசி; paccai arici) Bløtlegg i 6 timer
 • ½ ts bukkehornkløver (வெந்தயம்; ventayam) Bløtlegg i 6 timer
 • ¾ kopp kokosmasse (தேங்காய் பூ; tēṅkāy pū)
 • ¼ kopp kokt ris (அவித்த சோறு; avitta cōṟu) (Om ønskelig kan du tilsette mer kokt ris)
 • ½ ts gjær (நுரைமம்; nuraimam)
 • 1 ss sukker (சீனி; cīṉi)
 • Salt (உப்பு; uppu)

Ha ris, bukkehornkløver, kokos masse og kokt ris i en blender. Tilsett litt varmt vann i kroppstemperatur og bland alt sammen. Varmt vann hjelper røren å heve. Bukkehornkløver gir en aroma og en brunaktig farge til røren. Lag blandingen i vannkonsistens. Mengde med vann kan variere fra type ris.

Ha gjær, sukker og litt salt i en bolle. Hell blandingen i blenderen i bollen. Bland alt sammen. Fermenter røren i 3-4 timer. Det kan ta lengre tid til å fermentere basert på klimaet i de ulike landene.

Appam rør 2

 • 1 kopp rå ris (பச்சை அரிசி; paccai arici). Bløtlegg i 2 timer
 • ½ kopp damp kokt hvete (அவித்த கோதுமை; avitta kōtumai)
 • 2 loff brødskiver (வெதுப்பி; vetuppi) eller ristet brød (வாட்டிய வெதுப்பி; vāṭṭiya vetuppi) Bløtlegg i nok mengde kokosvann (இளநீர்; iḷanīr)
 • Kokosmelk (தேங்காய்ப்பால்; tēṅkāyppāl)
 • ½ ts natron (அப்பச்சோடா; appaccōṭā)
 • Salt (உப்பு; uppu)

Ha ris i en blender. Tilsett nok vann til å dekke risen og bland den. Hell risblandingen over i en bolle. Bland bløtlagt loff brød og kokosvannet sammen. Tilsett denne blandingen i risblandingen. I landsbyene i Eelam brukes toddy (கள்; kaḷ) som gjær i stedet for brød.

Tilsett ½ kopp damp kokt hvetemel. Deretter ½ kopp tørr hvetemel.

Fermenter røren i 12 timer. Det kan ta lengre tid til å fermentere basert på klimaet i de ulike landene.

Etter fermentering, tilsett tynn kokosmelk. Dette kalles den andre melken (இரண்டாம் பால்), som har en tynn konsistens. Tilsett ½ ts natron og salt. Lag blandingen i vannkonsistens.

Ta 1 kopp tykk kokosmelk. Dette kalles for den første melken (முதலாம் பால் அல்லது கப்பி பால்), som har en tykk konsistens. Tilsett nødvendig mengde sukker for sødme. Dette brukes til å lage melk appam (பால் அப்பம்; pāl appam) (se lage appam).

Fremgangsmåte

Lag appam med en slippbelegget appam panne på gasskomfyr eller ved (விறகடுப்பு; viṟakaṭuppu). Hold en lav-middels flamme. Ta appam-pannen av komfyren. Ha en skje med appam-rør i appam-pannen. Fordel røren på pannen gjennom en roterende bevegelse. Lav-middels varme gjør det enkelt å rotere røren. Ellers vil røren raskt feste seg til pannen og vil ikke spre rundt pannen. Ha 3 ss tykk kokosmelk med sukker i appamen og sett på lokket. Kok appamen i 2 minutter. Appamen er klar når kantene er sprø. Dette er melk appam (பால் அப்பம்). Alternativt, ha 3 ss tykk kokosmelk uten sukker i appamen og sett på lokket. Kok appamen i 2 minutter. Denne varianten kan serveres med jaggerypulver drysset over.

Vanlige varianter av appam

Vanlige varianter av appam er

 • Vanlig appam (வெள்ளை அப்பம்; veḷḷai appam)
 • Melk appam (பால் அப்பம்; pāl appam)
 • Egg appam (முட்டை அப்பம்; muṭṭai appam)

Kreative varianter av appam

Her er det bilder av kreative varianter av appam laget i Norge av Delicious Food P&D.

Søt appam på en kokeplate

Her har vi en søt appam på en kokeplate. Dette er melk appam med jaggery-pulver drysset over, laget på en kokeplate med en stekepanne.

Kilde

 • "Appam" ble lagt ut på tamil og engelsk på nettstedet DiasporA Tamil Archives 09. september 2022. Besøkt 09. september 2022.


Diaspora.jpg Appam er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-sa 3.0. Den kan fritt redigeres av Lokalhistoriewikis brukere.