Hjelp:Arbeidsoppgaver

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Arbeidsoppgaver)
Hopp til navigering Hopp til søk

Arbeidsoppgavene under er tips til de som ønsker å bidra til å gjøre Lokalhistoriewiki bedre, ikke bare ved å skrive artikler og laste opp bilder, men også ved å gjøre ryddearbeid. Noen av oppgavene er veldig enkle, mens andre krever at man våger å «ta en titt under panseret»:

Mangfold

Tabell- og listeartikler

Vi har mange tabell/listeartikler, og noen av dem ligger i Kategori:Lister. Flere grupper av lister kunne sikkert vært samlet i underkategorier her. Kategorien bør forbeholdes artikler der tabellen/listen utgjør en vesentlig del av artikkelen.

Over enkelte tabeller er det lagt inn tips til leserne for hvordan de kan sortere flere kolonner av ganger osv. Dessuten et par setninger som sier noe om graden av kompletthet, de ulike kolonnene osv. Se f.eks. Krigens kulturminner i Oslo. Dette kunne med fordel vært lagt inn i flere av tabellene.

Gjøre om Liste over-artikler til pregnant tittel, f.eks. "Liste over bybranner" til "Bybranner". Kommunelister kan vente i første omgang.

Lenking

Folketellingslenker

Digitalarkivet jobber med å fase ut sin gamle søkeløsning, og i den forbindelse må alle lenker til den løsningen legges om til ny løsning.

Lenker som må oppdateres, noen til og noen få til.

Samt noen lenker som kan oppdateres senere.

I arbeidet er det en fordel om man bruker {{folketelling}} og {{digitalarkivet}}, ettersom lenkene da samles i kategorier.

Koordinater

Se Hjelp:Koordinatar/Arbeidsoppgåver.

Lenking til andre eksterne ressurser

I tillegg til de som er nevnt over, bruker vi fortrinnsvis lenkede åpne data-maler når vi lenker til følgende nettsteder: Arkivportalen, Bokhylla, Digitalt museum, Digitalarkivet, Kartverket, Kulturminnesøk, Bibsys, Kirkeområde, Norsk ordbok og Preus museum. Les mer om hvordan du bruker LOD-malene.

Aviser på Nettbiblioteket

Lenking til aviser på Nettbiblioteket - og skriving av artikler som mangler. Se Hjelp:Arbeidsoppgaver/Aviser på Nettbiblioteket.

Maler og infobokser

Manglende infobokser

I en del artikler bruker vi infobokser. Dette gjør det mulig å lage lister der informasjon fra boksene automatisk hentes ut, f.eks. gardsnummer i gardslistene.

Temagrupper

Historielag

Vi har artikler om veldig mange historielag, men mange av dem er korte. For å få inn artikler med litt lengde, bilde osv. på Forside:Historielag, trenger vi å oppgradere disse til F1 (evt. F2) og nedgradere en del av de korteste.

For å gjøre det lettere å finne fram har vi laget denne sida med flere oversikter: lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Historielag.

Kommunehistorie

Alle kommuner, både de tidligere og de nåværende, har artikler i wikien, men mange av dem er bare spirer. For å få dem opp på et minimumsnivå bør de inneholde informasjon om beliggenhet, administrasjonshistorie og næringsveier. Skal de bygges ytterligere ut, bør artiklene gis en klar historisk dimensjon. Se Hvordan skrive kommuneartikler.

En oversikt over kommuneartiklene sortert etter størrelse ligger på lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Kommuneartikler etter størrelse. De korteste artiklene ligger øverst, og selv om antall tegn ikke alltid er avgjørende kan man anta at jo høyere de ligger på lista, jo mer trengs det at noen kikker på dem.

Biografi

Fotografer

  • Om du har korrigeringer/tilføyelser til bildesamlingen vi har fått overført fra Riksantikvaren, kan du legge dem inn på kategoriens samtaleside.
  • Om du har korrigeringer/tilføyselser til bildesamlingene vi har fått overført fra Nasjonalbiblioteket, kan du legge dem inn på kategoriens samtaleside.
  • Inntil vi har fått gått systematisk gjennom relevante kilder til fotografene, sletter vi bare unntaksvis artikler fra Preus.

100 viktigste

Artikler på nynorsk

Hjelpeside for merking av artiklar på nynorsk.

Diskusjoner

lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Diskusjoner ligger ei liste over de siste diskusjonssidene det er skrevet på. Det er bra om disse sjekkes regelmessig, slik at vi fanger opp kommentarer som bør besvares eller endringer som bør utføres.

Mest besøkte sider

Gjennom analyseverktøyet Piwik kan vi se hvilket sider som er mest besøkt. Noen av disse kan være spirer, trenge oppdatering eller ha andre vedlikeholdsbehov. Lista kan også gi oss tips om temaer som bør dekkes videre, for eksempel gjennom en dugnad. Se en oversikt på lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Mest besøkte sider.