Hjelp:Arbeidsoppgaver

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Arbeidsoppgaver)
Hopp til navigering Hopp til søk

Arbeidsoppgavene som ligger på denne sida er tips til de som ønsker å bidra til å gjøre Lokalhistoriewiki bedre, ikke bare ved å skrive artikler og laste opp bilder, men også ved å gjøre ryddearbeid. Noen av oppgavene er veldig enkle, mens andre krever at man våger å «ta en titt under panseret».

Se også:


Aktualiteter

Ukas bilde og artikkel

Ofte vil disse være lagt inn for flere uker av gangen, men det kan være aktuelt å endre dem, f.eks. for å gjøre dem mer aktuelle, se:

Kom gjerne med forslag til kandidater til ukas bilde og ukas artikkel!

Månedens dugnad

Se også oversikt over kommende dugnader og hvem som er ansvarlige for dem fra NLIs side.

På samtalesiden kan du også legge inn forslag til framtidige dugnader.

Wikidugnad

Forsiden for wikidugnad viser fram forskjellige arbeidsoppgaver som vanlige brukere kan gjøre på Lokalhistoriewiki. Skal flere ting inn her?

Bilder

Ubrukte bilder

Vi har et stort antall ubrukte bilder på wikien. Det er mulig å finne dem i kategoriene, men meninga med bilder er at de skal brukes til å illustrere artikler. Vi oppfordrer derfor til å skrive artikler der bildene kan brukes.

Du finner de ubrukte bildene på Spesial:Ubrukte bilder.

For å få tatt i bruk mer enn ett eller to bilder i en artikkel, kan man legge inn et galleri i artikkelen. Slik kan bildene brukes til å fortelle mer av historien, og man kan illustrere mer av det man har skrevet om uten av det blir en lang rekke med bilder nedover uten tekst ved siden av. Se Halsa kyrkje for et eksempel; ved å åpne redigeringsvinduet kan man også se hvordan et galleri lages.

Underkategoriserte bilder

I Kategori:Underkategorisering og underkategoriene til denne ligger et stort antall bilder som trenger nærmere kategorisering, og gjerne også en beskrivelse.

Bilder fra Nasjonalbiblioteket - underkategorisert

Nasjonalbiblioteket har masseopplastet over 90 000 bilder fra bøker på Bokhylla.no om ulike temaer og geografiske områder. Bare en brøkdel av disse er kategorisert (tilstrekkelig). Ta en kikk på listen og se om du finner noen bøker med bilder du kan bruke i artikler. Legg gjerne inn utfyllende informasjon og kategorier på bildene i samme slengen! Du finner lenke til boken i kolonne to, lenke til bildene som er lastet opp på wikien i kolonne tre.

Bilder uten beskrivelse

I Kategori:Bilder_uten_beskrivelse havner bl.a. bilder som mangler opphavsperson. Greit å gå gjennom innimellom.

Uidentifiserte bilder

Noen av bildene som er lastet opp på wikien mangler informasjon om sted, avbildet person osv. Føy gjerne til bilder på denne siden om du kommer over noen, og om du vet hvem, hva, hvor, er det bare å legge inn infoen i feltet for bildebeskrivelse.

Forsider og utplukk

Omdirigeringer til forsider

Når man bruker søkefeltet kommer det opp forslag basert på det man har skrevet inn. For mange er det naturlig å velge blant de forslagene, framfor å gjøre et fritekstsøk. Gjør man det kan det ofte hende at man ikke blir klar over at det finnes en forside om temaet. Vi har fått et forslag for å bøte på dette:

 • Til alle forsider skal det lages omdirigering på formen «Forsidenavn (forside)».

For eksempel: Forside:Asker kommune får omdirigeringa Asker kommune (forside), som dermed vises i lista dersom man begynner å taste inn Asker, Forside:Jernbane får omdirigeringa Jernbane (forside) osv.

Dette krever en del arbeid, men vi tror at det vil være verdt innsatsen fordi det kan gjøre flere oppmerksomme på forsidene og dermed vise fram mer av stoffet vårt.

F-merka artikler med mangler

Artikler som vises på forsider er merka med {{F1}}, {{F2}} eller {{F0}}. F0 er en nødløsning for å få vist fram artikler på sider som ellers har veldig lite å velge i, og der er det ingen spesielle krav. For de andre er det noen krav og noen sterke anbefalinger:

 • Artiklene må ha lenka oppslagsord og <onlyinclude> - ellers vises de ikke riktig på forsidene.
 • F1-artikler bør ha bilde
 • F2-artikler skal ha bilde (ingen regel uten unntak, men det skal mye til før man bør fravike det kravet).
 • Bilder, i hvert fall bildet som er med i visningsutvalget, må være lagt inn med {{thumb}}, ellers vises det ikke riktig på forsider.
 • Alle F-artikler bør ha koordinater der det er mulig.
 • F-artikler om kulturminner bør ha malen {{kulturminne}} med lenke til Kulturminnesøk (Se lokalhistoriewiki.no:Lenkede åpne data). Dette hjelper oss å spre lenker til artikkelen.

lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/F-merka artikler med mangler finner du en oversikt over F-merka artikler som mangler bilde eller koordinater. Det er ikke mulig å lage slike automatiske oversikter over andre mangler, men hvis man går inn for å fikse en artikkel som mangler bilder eller koordinater er det alltid lurt å sjekke om det kan gjøres andre ting også.

Emneforsider som mangler ingress

Trenger i første omgang ikke lange artikler, men ser dumt ut å mangle innledningen. Regner med at alle geografiske forsider har ingress? Noen av emneforsidene burde vært kategorisert under Geografiske og kanskje vi kunne hatt en egen side for periode-forsider, med egen inngang fra venstremenyen?

Tabell- og listeartikler

Vi har mange tabell/listeartikler, og noen av dem ligger i Kategori:Lister. Flere grupper av lister kunne sikkert vært samlet i underkategorier her. Kategorien bør forbeholdes artikler der tabellen/listen utgjør en vesentlig del av artikkelen.

Over enkelte tabeller er det lagt inn tips til leserne for hvordan de kan sortere flere kolonner av ganger osv. Dessuten et par setninger som sier noe om graden av kompletthet, de ulike kolonnene osv. Se f.eks. Krigens kulturminner i Oslo. Dette kunne med fordel vært lagt inn i flere av tabellene.

Hjelp:Tabeller bør forenkles og omdirigeres til Hjelp:Tabeller (lage). I tillegg bør vi skrive Hjelp:Tabeller (lese).

Gjøre om Liste over-artikler til pregnant tittel, f.eks. "Liste over bybranner" til "Bybranner". Kommunelister kan vente i første omgang.

Lenking

Folketellingslenker

Digitalarkivet jobber med å fase ut sin gamle søkeløsning, og i den forbindelse må alle lenker til den løsningen legges om til ny løsning.

Lenker som må oppdateres, noen til og noen få til.

Samt noen lenker som kan oppdateres senere.

I arbeidet er det en fordel om man bruker {{folketelling}} og {{digitalarkivet}}, ettersom lenkene da samles i kategorier.

Koordinater

Se Hjelp:Koordinatar/Arbeidsoppgåver.

Lenking til andre eksterne ressurser

I tillegg til de som er nevnt over, bruker vi fortrinnsvis lenkede åpne data-maler når vi lenker til følgende nettsteder: Arkivportalen, Bokhylla, Digitalt museum, Digitalarkivet, Kartverket, Kulturminnesøk, Bibsys, Kirkeområde, Norsk ordbok og Preus museum. Les mer om hvordan du bruker LOD-malene.

Aviser på Nettbiblioteket

Lenking til aviser på Nettbiblioteket - og skriving av artikler som mangler. Se Hjelp:Arbeidsoppgaver/Aviser på Nettbiblioteket.

Maler og infobokser

Manglende infobokser

I en del artikler bruker vi infobokser. Dette gjør det mulig å lage lister der informasjon fra boksene automatisk hentes ut, f.eks. gardsnummer i gardslistene.

Hjelpesider

Mariannes brukerside ligger det lenker til hjelpesider som kan trenge forenkling. Her er det nok å ta av! :) Ny gjennomgang 1. juli 2016 => grovrydding, fjernet hjelpesider som er fikset osv.

Temagrupper

Historielag

Vi har artikler om veldig mange historielag, men mange av dem er korte. For å få inn artikler med litt lengde, bilde osv. på Forside:Historielag, trenger vi å oppgradere disse til F1 (evt. F2) og nedgradere en del av de korteste.

For å gjøre det lettere å finne fram har vi laget denne sida med flere oversikter: lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Historielag.

Kommunehistorie

Alle kommuner, både de tidligere og de nåværende, har artikler i wikien, men mange av dem er bare spirer. For å få dem opp på et minimumsnivå bør de inneholde informasjon om beliggenhet, administrasjonshistorie og næringsveier. Skal de bygges ytterligere ut, bør artiklene gis en klar historisk dimensjon. Se Hvordan skrive kommuneartikler.

En oversikt over kommuneartiklene sortert etter størrelse ligger på lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Kommuneartikler etter størrelse. De korteste artiklene ligger øverst, og selv om antall tegn ikke alltid er avgjørende kan man anta at jo høyere de ligger på lista, jo mer trengs det at noen kikker på dem.

Biografi

Fotografer

 • Om du har korrigeringer/tilføyelser til bildesamlingen vi har fått overført fra Riksantikvaren, kan du legge dem inn på kategoriens samtaleside.
 • Om du har korrigeringer/tilføyselser til bildesamlingene vi har fått overført fra Nasjonalbiblioteket, kan du legge dem inn på kategoriens samtaleside.
 • Inntil vi har fått gått systematisk gjennom relevante kilder til fotografene, sletter vi bare unntaksvis artikler fra Preus.

100 viktigste

Kvinner

Etterspurte biografisider:

Ei lengre liste finnes på lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/150 portretter.

Bestyrerinner for telegraf- og telefonsentraler.

Gater oppkalt etter kvinner

Se Liste over foreslåtte gatenavn på Filipstad, oppkalt etter kjente kvinner.

Artikler på nynorsk

Hjelpeside for merking av artiklar på nynorsk.

Prosjekter

Prosjekter bør samles/løftes fram gjennom en eller flere av punktene under:

 • Forside
 • Delprosjektmal (kan opprettes i ettertid for gamle prosjekter og de som har utviklet seg til å bli prosjekter)
 • Prosjektbeskrivelse (helst som egen side, alternativt som beskrivelse i prosjektkategorien)
 • Legg prosjektet i Kategori:Delprosjekter. Alt etter typen prosjekt kan vi kategorisere prosjektsiden, forsiden eller kategorien.
 • Legg under Arbeidsoppgaver (altså denne siden) hvis snakk om oppfølging
 • Legg ønsker om artikler, bilder osv. inn i Ønskeliste

Prosjekter som mangler omtale

 • Tinn
 • Skole- og lærerprosjektet
 • Norsk fyrhistorisk forenings prosjekt
 • Bildene fra Riksantikvarens Kulturminnesøk
 • Bildene fra Nasjonalbibliotektet

Oppfølging av prosjekter

lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Prosjektredigeringer finner man de siste redigeringene på utvalgte prosjekter.

Forslag til wikidugnadoppgaver

 • Hjelpesider
 • Kirker
 • Korte kommuneartikler

Diskusjoner

lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Diskusjoner ligger ei liste over de siste diskusjonssidene det er skrevet på. Det er bra om disse sjekkes regelmessig, slik at vi fanger opp kommentarer som bør besvares eller endringer som bør utføres.

Mest besøkte sider

Gjennom analyseverktøyet Piwik kan vi se hvilket sider som er mest besøkt. Noen av disse kan være spirer, trenge oppdatering eller ha andre vedlikeholdsbehov. Lista kan også gi oss tips om temaer som bør dekkes videre, for eksempel gjennom en dugnad. Se en oversikt på lokalhistoriewiki.no:Arbeidsoppgaver/Mest besøkte sider.