Asker Landbruksforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nygifte kronprinsparet på Skaugum får overlevert premiekalven «Fiola» som gave fra landbruksorganisasjonene i bygda, deriblant Asker Landbruksforening, høsten 1968.
Foto: Ukjent / Budstikka

Asker Landbruksforening er en forening til fremme av landbrukets interesser i kommunen, stiftet på gården Ravnsborg 8. februar 1891. Wilhelm Holtsmark var første formann. Foreningen organiserte felles innkjøp av kunstgjødsel, kraftfôr og avlsokser, og arrangerte utstillinger med premiering av fine husdyr. Asker hesteavlsforening og Asker torvstrølag ble stiftet som underavdelinger i 1900. Foreningen meldte seg inn i Norsk Landmandsforbund, senere Norges Bondelag, i 1902 (til 1941). Til 40-årsjubileet ble den pretensiøse Askerutstillingen vist på Venskaben.

Foreningen tok initiativ til etableringen av AL Asker Meieri i 1938, og overtok Asker Melkeprodusentforening i 1950. Meieribygningen i Asker sentrum, senere ved Røykenveien, var foreningens faste tilholdssted, sammen med Asker og Bærum Bondelag og Asker Bondekvinnelag (nå Asker Bygdekvinnelag). Kronprins Olav ble utnevnt til æresmedlem i 1945.

De fleste av Asker Landbruksforenings oppgaver ble overtatt av jordstyret i 1970- og 1980-årene. Etter dette har foreningen engasjert seg i andre oppgaver og arrangementer, bl.a. Åpen gård, som gikk av stabelen første gang på Berger i 1988. Foreningen samler inn og tar vare på gammelt landbruksutstyr, og har tre legater med regelmessig utdeling av stipender: Holtsmarks premiefond for god gårdsdrift, Yggeseths legat og Asker Landbruksforenings legat, begge til støtte for landbruksutdanning. Asker Landbruksforening ledes av Hans Chr. Aaby, og hadde om lag 100 medlemmer i 2008.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Asker Landbruksforening er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.