Bakkehaugen kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakkehaugen kirke
Bakkehaugen kirke Oslo 2014.jpg
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).
Sted: Bakkehaugen i Oslo
Byggeår: 1959
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Vestre Aker
Prestegjeld: Vestre Aker
Fellesråd: Oslo
Sokn: Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker
Arkitekt: Ove Bang og Erling Viksjø
Materiale: Betong
Støpul: Med to klokker
Prekestol: Carl Nesjar, sandblåst naturbetong.
Døpefont: Carl Nesjar, sandblåst naturbetong.
Sitteplasser: 320

Bakkehaugen kirke ligger i Carl Grøndahls vei 27 på Bakkehaugen i Oslo. Den ble innvia i 1959, og er en langkirke i naturbetong. Fram til 2015 var den soknekirke for Bakkehaugen sokn, og etter dette er den en av tre kirker i Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker sokn.

I 1936 ble det bestemt at det skulle bygges ei kirke på gården Bakkehaugens grunn. To år etter ble det utlyst arkitektkonkurranse, som i 1940 ble vunnet av Ove Bang med et forslag i funkisstil.

På grunn av krigen kom byggearbeidet ikke skikkelig i gang. I 1942 døde Bang, og da man tok opp igjen arbeidet viste det seg at hans planer ble for kostbare. Dermed ble planene lagt på is helt til 1958, da man begynte på nytt med tegninger som hadde blitt modifisert av Erling Viksjø. Den 20. desember 1959 var det klart for å innvie kirka.

Bygningen ble i 1961 tildelt Betongtavlen. Den er oppført i sandblåst naturbetong, en teknikk Viksjø er kjent for også fra andre bygninger. Den sandblåste utsmykninga på ytterveggene ble utført av Carl Nesjar etter Viksjøs tegninger. Hoveddelen har en triangelprismeform der saltaket går helt ned til bakken. Det er en tverfløy med menighetssal, sakristier og kjøkken.

Utsmykninga ble utført av Kai Fjell og Carl Nesjar.

Galleri

Litteratur og kilder