Ove Bang

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ove Bang
Foto: Studentene fra 1913:biografiske opplysninger samlet til 50-årsjubileet 1963, side 12

Ove Bang (født 13. september 1895 i Røyken, død 21. mai 1942 i Oslo) var arkitekt som særlig er kjent for sine arbeider innen funksjonalismen. Han sto i løpet av et tiår bak fire store offentlige bygninger, 33 villaer og tofamilieboliger samt flere hytter, og deltok i en rekke konkurranser.

Bakgrunn

Ove Bang var sønn av personellkapellan, senere sogneprest og prost Rudolph Wilhelm Bang (1865–1935) og Maggie Caspersen (1869–1901). Han forble ugift. Da han var tolv år flyttet han til Fredrikstad hvor han tok examen artium i 1913.

Gravminne, Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Bang hadde utdannelse fra Norges tekniske høgskole hvor han tok eksamen i 1917.

Virke

Han var deretter assistent hos Magnus Poulsson fram til 1919. Poulsson hadde samme år vunnet Norsk Hydros konkurranse om utbyggingen av boligområder på Rjukan, og i 1919 flyttet Bang med Poulssons kontor dit for å delta i utbyggingen. Han var i sine arbeider sterkt påvirket av Poulsson med elementer som bygging i tre, med saltak, liggende panel og smårutede vinduer.

Deretter drev han sin egen arkitektpraksis, først på Rjukan, fra 1930 i Oslo.

I Oslo sto han bak flere av funksjonalismens beste og mest karakteristiske uttrykk, blant disse er flere villaer, som Villa Ditlev-Simonsen for John P. Ditlev-Simonsen i Hoffsjef Løvenskiolds vei 32 ved Åsjordet stasjon. Denne ble siden residensen for den amerikanske ministeråden i Norge. To andre av hans hovedverk er SamfunnshusetArbeidersamfunnets plass og hotellet og forsamlingshuset for Det norske lutherske indremisjonsselskap i Staffeldts gate 4. Dette ble tildelt Houens diplom året etter.

I 1936 vant han en arkitektkonkurranse for oppføring av en tilføyelse i Grubbegata 1 til Justisbygningen. Bygningen ble oppført i årene 1937 til 1940 i funksjonalisme og var i bruk til dette formålet fram til Oslo tinghus åpnet på C.J. Hambros plass i 1994, men er i dag en del av Regjeringskvartalet.

Bang ble etter hvert særlig opptatt av hvordan den norske bygningstradisjonen kunne bli forent med den nye internasjonale modernismen, noe som kommer særlig fram i mange av villaene han sto bak fra siste halvdel av 1930-tallet.

I 1936 ble Erling Viksjø og Guttorm Bruskeland ansatt som assistenter hos Bang, Bruskeland sluttet i 1939, men da Bang døde av kreft etter et kort sykeleie i 1942, overtok Viksjø praksisen sammen med Sofus Hougen og Odd Borgrud Pedersen.

Arbeider

Rjukan/Tinn

  • Sorenskrivergården, Rjukan
  • Politimesterboligen, Rjukan
  • Fjellbanens stasjonsbygning, Rjukan
  • Feriehjem for Norsk Hydros arbeidere, Tinn
  • Barnehjem på Miland

Oslo

Andre steder

Reguleringsplaner

Galleri

Kilder