Samfunnshuset (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen i front.
Foto: Chrios Nyborg (2013).
Bygningen sett fra sør.
Foto: Frode Inge Helland (2007).
Inngangspartiet til Samfunnssalen.
Foto: Chrios Nyborg (2013).

Samfunnshuset i Oslo ligger på Arbeidersamfunnets plass og har adresse til denne som nr. 1.

Bygningen er oppført i funksjonalisme i 1940 for Oslo Arbeidersamfunn, arkitekt Ove Bang. Bygningen fyller hele kvartalet. Over hverandre, midt i bygningen ligger kinosalen hvor Sentrum kino, også den tegnet av Ove Bang, og var drift fra våren 1940, under krigen rekvirert av okkupasjonsmakten, men for ordinært publikum fra 26. desember 1945 til fram til 1988, og den store Samfunnssalen som bruker til større konferanser, samt en rekke mindre møterom.

Oslo Arbeidersamfunn solgte bygningen i 1997 til Olav Thon. Thon hadde planer om å bygge om kinosalen til dagligvarebutikk, men dette ble stoppet, da var imidlertid utskmykningen i vestibylen ødelagt, ved at det var saget hull til en døråpning i et stort veggmaleri av Inger Sitter, og resten dekket til med gipsplater.

Den tidligere kinosalen har fra 2006 rommet blant annet Sentrum Scene, som både var møtested og scene for Samfunnets Dramatiske Klubb, senere Samfunnsteatret. Dramaklubben var lenge det ledende amatørteatret i landet. Bortsett fra at solene i parkett og sceneteppet er fjernet, er kinosalen hovedsakelig intakt.

Kilder


Koordinater: 59.91562° N 10.75166° Ø