Balladen om Kpt. Nicolay Peter Drejer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

«Balladen om Kpt. Nicolay Peter Drejer» er en sang. Melodien ble skrevet av Tor Welo. Teksten ble skrevet av Odd-Steinar Bredengen.

Nicolay Peter Drejer

Han var medlem av en gammel trondheimsfamilie. Faren var utliggerborger på handelsstedet Survika i Fosnes i Namdalen, hvor sønnen også ble født.

Danmark-Norge var i krig med Sverige 1808-1809. Under slaget ved Trangen 25. april 1808 førte han som kaptein en del av major Ræders bataljon.

Terje Bratberg skriver følgende om Drejers heroiske innsats i Norsk biografisk leksikon:

Kampen varte i fire timer og kaptein Drejer ledet sine grenaderer i den blodige betaljen. Han utviste stor personlig dristighet og var blant de aller ivrigst kjempende. Han klatret først opp på taket på seterhuset på Gammelsetra, og deretter opp på en stubbe, som senere er kjent som Drejerstubben. Soldatene ble oppildnet av kapteinen og kjempet tappert. Drejer hadde to grenaderer til å lade geværene for seg, og han fyrte nesten uavbrutt mot fienden. Han skjøt hurtig, men var også et lett mål for fiendens kuler. Kapteinen ble truffet 7 ganger, og segnet til slutt om. Han ble brakt til gården Sønsterud i Gjesåsen, hvor han døde fire dager senere av skuddsårene.

Innspilling

  • The Norsemen med Fredrik Friis. Utgitt på LP-platen I kongens klær (CBS 82165) i 1977.

Kilder