Høyskolen for ledelse og teologi

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Baptistenes teologiske seminar»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Høyskolen for ledelse og teologi, Michelets vei 62, Stabekk i Bærum, er en utdannelsesinstitusjon for kristne teologer og ledere. Den ble opprettet som Baptistenes teologiske seminar i 1910 og endret navn til HLT i 2008 ettersom Filadelfiakirken Oslo «på vegne av pinsebevegelsen i Norge» kom med som drivere.

Norske baptister som ønsket å bli prester, måtte i mange år utenlands. Mange tok sin teologiske utdannelse ved Betelseminaret i Stockholm, eller ved det dansk-norske seminaret i Illinois, USA. Den første norske studenten begynte i 1884. I 1910 var noen seminarister kommet hjem til Norge, og fikk startet seminaret.

Allerede i 1911 ble Arnold T. Øhrn ansatt ved seminaret. Han ble etter hvert seminarets rektor, frem til han i 1948 ble generalsekretær i Baptistenes Verdensallianse. Flere av lærerne ved seminaret har tatt teologisk embetseksamen i Oslo.

Seminaret fikk sin første kvinne som student i 1940, og siden har det nesten alltid vært kvinnelige studenter ved seminaret. Det har også hele tiden vært åpent for søkere utenom baptistenes rekker, og har gjennom årene utdannet flere forkynnere fra norske frikirkemenigheter.

Baptistenes seminar holdt lenge til i Oslo, men i 1950 kjøpte man hovedbølet på gården Holtet i Bærum. I 1978 sto det nye seminarbygget ferdig; her kom også Baptistenes folkehøgskole. Etter at samarbeidet med pinsebevegelsen startet fikk høgskolen nytt navn i 2008, men beholdt samme lokaler og samme rektor.

Kilder


Koordinater: 59.9029588° N 10.6045624° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Høyskolen for ledelse og teologi er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.