Bjørg Vik (1935–2018)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjørg Vik (født 11. september 1935 i Oslo, død 7. januar 2018 i Porsgrunn) var forfatter og journalist. Mange av hennes tekster tok opp kjønnsrollemønstre, og selv om hun selv ikke likte å bli kalt feminist blir hun uansett oppfatta som en feministisk forfatter. Ikke minst regnes hennes skuespill To akter for fem kvinner av mange som 1970-åras viktigste feministiske stykke i Norge, og det ble satt opp i flere land.

Hun vokste opp på Bislett og St. Hanshaugen i Oslo. I 1956 flytta hun til Porsgrunn, der redaktøren i Porsgrunns Dagblad møtte henne på stasjonen med et jobbtilbud. Hun var da byutdanna fra Journalistakademiet. Planen var å bo der i bare noen måneder, men etter å forelsket seg i en mann der ble det et opphold som varte livet ut.

Forfatterdebuten kom i 1963 med novellesamlinga Søndag ettermiddag. Det er særlig for nettopp sine noveller at hun er kjent. Viktige temaer er utroskap, ekteskapskonflikter og kvinners bindinger til tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Hennes egen favoritt var trilogien om Elsi Lund, tre oppvekstbøker som til dels inneholder selvbiografisk materiale fra oppveksten i Oslo og veien fram mot journalistyrket.

Hun ble tre ganger innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Blant priser og utmerkelser kan nevnes:

I 1973 var hun med på å grunnlegge kvinnetidsskriftet Sirene. Hun var også styremedlem i Norsk Forfattersentrum og satt i Pressens Falige Utvalg.

I 2005 ble det i anledning hennes 70-årsdag utgitt en samling av hennes noveller, Sensommer, med Tove Nilsen som redaktør. Til 80-årsdagen ble hun hedra med en stor jubileumsforestilling i hjembyen Porsgrunn.

Litteratur og kilder