Bjerke travbane

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Bjerkebanen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjerkebanen ble åpnet i 1928 og er hovedarena for trav i Norge.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Bjerke travbane (også kalt Bjerkebanen) er en travbane i Bydel Bjerke i Oslo, med adresse Trondheimsveien 271-273.

Banen, som regnes som hovedarena for trav i Norge, ble åpnet i 1928. Den var den første som kunne tilby totalisatorspill på hest etter at Stortinget hadde åpnet for dette året før. Inntil Øvrevoll galoppbane i Bærum ble åpnet i 1932, ble Bjerkebanen også benyttet til enkelte galoppløp.

Travbanen eies av Det Norske Travselskap (grunnlagt 1875) gjennom eiendomselskapet Bjerke Travbane Eiendom AS.

I løpet av 2011 var det 117 løpsdager på Bjerkebanen (blant annet 10 V75-omganger).

Den andre helgen i mai hvert år arrangeres det internasjonale løpet Oslo Grand Prix.

Siden åpningen i 1928 har det årlig blitt arrangert Jacob Meyers pokalløp for kaldblodshester, etter at det hadde blitt arrangert for første gang på Frognerkilen i 1896.

I tilknytning til Bjerkebanen ligger også Hestesportens hus, åpnet i 2003. Her ligger hovedkontorene til Det norske travselskap, Norsk Rikstoto og Bjerke Travbane AS.

Om åpningen i 1928

Faksimile, Aftenposten 25. august 1928: Annonse for løp på Bjerkebanen.

19. juni 1928, fem dager før den offisielle åpningen, var det befaring for pressen ved Bjerke travbane. Aftenposten beskrev i den forbindelse anlegget slik:

Banen ligger som bekjent langs Trondhjemsveien, et par hundre meter fra Akers sykehus. Man blir straks slått av dens henrivende vakre beliggenhet og den storslagne utsikt over fjorden med omgivelser. Det er neppe nogen travbane i verden som ligger så pent til.

Den offisielle åpningen av Bjerke travbane for totalisatorspill fant sted 24. juni 1928. Aftenposten refererte begivenheten i sin utgave dagen etter:

Det var en ustanselig strøm av biler og mennesker opover til Bjerke travbane igår for å overvære den celebre totalisatorpremiere. Vi tar neppe formeget i når vi anslår tilskuerne til 8-10.000. Som rimelig kan være knirket det noget i maskineriet den første dag, og et er sikkert, det må hurtigst mulig bli sørget for at løpene kan gå i et raskere tempo. ... Bortsett herfra må man si at løpene fikk en meget pen avvikling, og det var tydelig at publikum hadde spillelyst. ... Dagens første løp var H. M. Kongens pokalløp og her fikk man dagens høieste "odds", nemlig 6,61. Vinneren "Trøndergutten" ledet flott løpet fra start til mål og seiret sikkert.

Galleri

Kilder og referanser