Blåhue

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Blåhue fra Sund i Øygarden kommune. Foto: Sotra husflidslag.

En blåhue var en del av den tidligere draktbruken i draktområdet som omfattet de tidligere kommunene Fjell og Sund i tillegg til Austevoll. Den ble brukt både til hverdags og fest. Noe av poenget var at kvinner skulle dekke til håret.

Som en del av Norges Husflidslags rødlisteprosjekt hadde Sotra Husflidslag et prosjekt om blåhua. Prosjektet er dokumentert i heftet Lita hue av blått utgitt av Sotra husflidslag.

Prosjektet resulterte blant annet i flere formidlingsaktiviteter om bruken av hodeplagget. Her er et lite sitat fra heftet Ei lita hue i blått, som husflidslaget fikk laget i forbindelse med blåhueprosjektet.

Når ei jente eller kvinne skulle ta på seg blåhua, måtte dei passe på at alt blei rett. Viktigast var at håret vart heilt tildekt.

Først delte dei håret i nakken. Deretter vrei dei bandet rundt håret eller fletta det inn og la det rundt hovudet og festa det. Dei som hadde kort hår, måtte bruka ein valk, som var eit firkanta lerretsstykke, snodd til ei rund pølse, for å byggja opp høgde under hua. Høgde var viktig.

Så måtte underbindinga på. Det er eit kvitt lerretsstoff på om lag 60 cm x 60 cm bretta på ein spesiell måte med legg som skulle dekkja øyra, og visa nedanfor den blålilla kvardingen i panna, og i den runde opninga bak på hua. Til slutt kunne dei setja på seg blåhua.

I et annet prosjekt, ‘registreringsprosjektet’, har Sotra Husflidslag blant annet registrert og tatt bilde av mange blåhuer som folk på Sotra har tatt vare på. Noen eksempler fra dette kan ses ved å klikke nedenfor:

Eksempler fra registreringen til Sotra husflidslag

Kilder og litteratur