Brunkollen (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Brunkollen, på eldre kart også kalt Brenkollen, ligger i Bærumsmarka, øst for Burudvann. Høyeste punkt er på 414 moh. Utsikten sør på Brunkollen er en av Bærumsmarkas fineste. Navnet brun betyr «skrap kant» eller skreny, altså der en flate brått går over i en skråning.

Arbeidere fra Høvik Glasværk oppførte her på 1890-tallet utsiktsplattformer i toppen av to furutrær. Utsiktspunktet ligger i sognegrensen mellom Østre og Vestre Bærum og danner sørgrensen av Leuchemarken.

På Brunkollen og i området rundt er det mange hytter som tilhører speidere, bondeungdomslag og andre foreninger i Bærum og Oslo. Flere av disse ble brukt av hirden under okkupasjonen 1940–45. Som et ledd i denne etableringen for hirden ble også Brunkollen turisthytte med tilhørende hytter oppført i 1943.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Brunkollen (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.96917° N 10.53366° Ø