Ceres (passasjerfartøy 1872)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
D/S «Ceres» ved brygga på Malmøya.
Foto: Ukjent / Oslo museum (1897).

D/S «Ceres» var en båt som gikk i rute på Indre Oslofjord. Båten, som har en nokså spesiell historie, ble bygd av Akers Mek. Verksted i 1872 og levert til Christiania-Oslo Dampskibsselskab, og satt inn i trafikk mellom hovedstaden og Ormøya. Her gikk den hver sommer mellom Jernbanebrygga og Bekkelagsøyene.

Utdypende artikkel: Fjordbåttrafikken i Oslofjorden

Høsten 1928 inntraff en hendelse som skulle få store konsekvenser. På båten hadde de faste passasjerene sine faste dekksplasser, men en dag i august tok en noe påvirket musiker plassen til en generalkonsul. Skipssjefen ble tilkalt, musikeren nektet å flytte seg, ble vist på land på Ormøya, falt i sjøen og anla sak mot rederiet. Utfallet av saken ble at rederiet ble dømt til å betale kr. 15 704,72 i erstatning, en sum som oversteg rederiets formue, og Ceres måtte selges. Fartøyet ble deretter overtatt av kaptein Lorents Andersen på Lysaker og satt inn i rute mellom Oslo og øyene i Vestfjorden. I 1939 ble det solgt på nytt, denne gang til Betty Stenstad i Oslo. I 1946 ble skipet solgt til Haugesund. Først i 1968 ble DS Ceres slettet av skipsregistrene.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Ceres (passasjerfartøy 1872) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.