Christen Christensen Seebye

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christen Christensen Seebye (født 1630, død 1720) var sogneprest i Fredrikstad fra 1700 til 1720. Han hadde tidligere vært hører og rektor ved byens latinskole og kapellan i Fredrikstad fra 1695 til han ble utnevnt til sogneprest i 1700 etter sin svigerfar, Laurits Jensen Dahl. Seebye var gift med datteren Viviche Dahl Friedlieb og fikk to barn med henne, Maren og den senere kjøpmann Lars (som tok etternavnet Dahl).

Christen Seebye hadde fått meget godt skussmål i sine tidligere stillinger og som sogneprest var han en ivrig forsvarer av kirkens rettigheter og kom i klammeri med byens sivile myndigheter. Det gjaldt særlig finansene og byens forvaltning av hospitalet og skolen, hvor sognepresten var inspektør. Han kom også i konflikt med festningens kommandant, den vanskelige Peter Jacob Wilster. Seebye var blant dem som i 1713 sendte et klagskrift til kongen over kommandanten.

Sogneprest Seebye ble en ganske velholden mann og hadde gode inntekter. Han døde i 1720, hele 90 år gammel og ble etterfulgt av kapellan Mathias Abel.

Kilder


Forgjenger:
 Laurits Jensen Dahl 
Sogneprester i Fredrikstad
Etterfølger:
 Mathias Abel