Christian Juell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Christian Fredrik Juell (født 1796, død 1843) var den første ordfører i Øyestad og Fjære etter innføringen av Formannskapslovene omkring 1837.

Juell bodde på Helle i Øyestad, løpenummer 552.[1]

Kjell J. Bråstad omtaler ham slik:

C. F. Juell var en dominerende mann i bygda. I unge år var han til sjøs. Vel hjemme igjen fikk han i 1825 kongelig bevilling til å fortsette halvbrorens landhandel på Helle. Juell ble Øyestads første ordfører i 1838. Året etter var han på Stortinget. Det fortelles at Juell var "en meget opptatt mann, pott og panne i bygda, snill og god mot alle, grei og omgjengelig, med et utmerket humør, en uforlignelig selskapsmann.

Familie

Foreldrene var Søren Lemich Juell (1745-1808) og Birgithe Truelsen (1765-1813). Navnet er også skrevet Iuell i kildene.

Christian Juell var gift med Birgithe Cathrine Gude Madsen Bødkerbugt ( 1814-1894).

Christian og Birgithe hadde barna:

  • Søren.
  • Rasmus. Emmigrerte til Amerika.
  • Theodor Wilhelm Konnov, f. 1835.
  • Birgithe, f. 1837, d. 1841.

1837

Arne Myrdal forteller:

"Høsten 1837 kom de sammen hos Juell på Helle. Det var 2 menn fra Øyestad, 2 fra Fjære og 1 mann fra Froland. Her ble forberedelsene gjort og kursen staket ut. Møtet var ikke preget av politiske motsettninger. Nå var det om å stå sammen og gjøre det beste for det nyfødte herredet. Alle var klar over at midlene var små og det var lite å trette om.Diskusjonen kom derfor til å dreie seg om hvordan valget skulle foregå,hvor ledes de forskjellige bygder skulle bli representert og hvor mange representanter herredstyret skulle bestå av.

Ut over høsten ble det holdt flere møter og i desember måned var de blitt enige om å samle seg om følgende: Kommiteen hadde bestemt at herredstyret skulle bestå av 18 representanter.De fem oppnevnte seg selv som valgte og utpekte de resterende 13 etter egne forslag. Det var de mest trauste,solide og rikeste menn i de tre bygder.Det ble besluttet at herredstyret skulle sitte sammen 2 år og at det da skulle holdes valg.Slik ble det også i de første årene.

Det første herredstyret besto av disse:Formann (ordfører) Christian F. luell. Rep. Daniel K. Wigeland (nestf.),J.Olesen Bringsvær.K. Ugland Fjære,Carsten Boe. Kittel Bringsvær.Salve Jørgensen Bringsvær Ole Olsen Dømmesmoen,Daniel Thorsen Tørvolt.Ole Vroldsen Vrengen, Tor Pedersen Ustad,Tarald Olsen.Even Bjørnsen Rise.S.Kolaasen.( Daniel Sørensen,Terje Olsen Omholt.Ole Knudsen Lindtveit og Nils Gundersen. Det første herredstyremøtet ble holdt på Løddesøl. Representantene kom sammen den 8 januar 1838 på gården til gårdbruker Johannes Nilsen.På møtet ble det bestemt at herredstyret skulle sitte sammen i to år og at ordføreren skulle velges for samme periode."

Se også

Referanser

  1. Øyestad bygdebok, bind 1. Kjell J. Bråstad 1981 s 403f