DNT - Edru Livsstil

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
D.N.T. sitt merke
Statue av D.N.T.s grunnlegger Asbjørn Kloster i Stavanger.

Det Norske Totalavholdsselskap (D.N.T.) er en avholdsorganisasjon som ble stifta i Stavanger den 29. desember 1859. Hovedinitiativtageren og første formann var Asbjørn Kloster, som var privatskolelærer og kveker og som hadde blitt inspirert av lignende bevegelser i England, Irland og USA.

Fra starten het organisasjonen Stavanger yngre Afholdenhedsforening. I 1875 ble den så gjort landsomfattende, og fikk dagens navn med skrivemåten Det Norske Totalafholdsselskab. En eldre avholdsorganisasjon, Den norske Forening mod Brændeviinsdrik, hadde lagt ned virksomheten i 1869. Foreningen mista støtte både blant samfunnstopper og ungdom fordi den hadde et mellomstandpunkt – den var mot brennevin, men godtok vin og øl. En slik ufullstendig avholdspolitikk var ikke nok for mange i rørsla, som heller gikk over til totalavholdsforeninger. Den hadde da antagelig over 30 000 medlemmer, så det var godt grunnlag for å gjøre Totalavholdsselskapet landsdekkende. DNT oppretta kontor i Christiania, og fortsatte utgivelsen av tidsskriftet Menneskevennen, som hadde blitt starta opp av Kloster i 1860.

Toppåret for D.N.T. var 1913, da det var 139 500 medlemmer, 1433 lokalllag og 29 amtslag. Dette gjorde DNT til den største frivillige organisasjonen i landet. Organisasjonen gikk også direkte inn i politikken en periode, gjennom Avholdspartiet. Formannen i DNT, Sven Aarrestad, ble også første formannen i Avholdsfolkets Landsnevnd og Avholdspartiet.

Nytt navn

Landsmøtet 2015 endret organisasjonens navn fra Det Norske Totalavholdsselskap til DNT - Edru livsstil.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!