Dansk Vestindia

Dansk Vestindia var en dansk-norsk koloni fra 1672 til 1917 (norsk til 1814) i Karibia. Øyene ble solgt til USA i 1917.
Øyene
Kolonien besto av de tre bebodde øyene St. Thomas, St. John og St. Croix, samt andre ubebodde småøyer. Dette utgjorde et samlet areal på 342 kvadratkilometer (km²).
Utdypende artikler: St. Thomas, St. John og St. Croix (Vestindia)
St. Thomas på 83 km² var den første som ble tatt i besittelse av Det vestindisk-guineiske kompani i 1672. Formålet med koloniseringen var å dyrke tobakk, bomull og senere sukkerrør, som var etterspurt i Europa.
Kolonien ble i 1718 utvidet ved anneksjon av naboøya St. John på 50 km² og i 1733 ved kjøp av St. Croix på 218 km² fra Frankrike.
Kolonister
Det var vanskelig å skulle kolonisere området med frie borgere i Danmark-Norge. De første kolonistene var derfor i stor grad straffanger og såkalte servinger, som var løsgjengere, tiggere og andre fattigfolk som satt i tukthusene.
Straffangene var hentet fra fengsel i København, mens servingene var yngre mennesker som hadde inngått en servingkontrakt som bandt dem til arbeid for kompaniet i 3–6 år etter ankomst. Både fangene og servingene ble satt til hardt arbeid med å etablere kolonien og rydde land for plantasjer. Etter hvert ble arbeidskraft hentet fra Afrika gjennom den transatlantiske slavehandelen.
Senere, med mer arbeidsintensivt dyrking av for eksempl sukkerør, ble slaver fra Afrika importert gjennom den transatlantiske slavehandelen.
Solgt til USA
Etter et større opprør mot det dårlige levevilkårene i 1878, kom den en erkjennelse om at det var behov for større økonomiske reformer og forbedrete forhold for arbeiderne i kolonien. Det var imidlertid ikke på dansk side større vilje til å gjennomføre dette, da sukkerproduksjonen ikke var like lønnsom som tidligere.
Allerede før opprøret hadde Danmark drøftet et mulig salg av øyene til USA, og i 1868 hadde de også blitt enige om et salg av St. Thomas og St. John, dette hadde ikke blitt godkjent av det amerikanske senatet. Det ble tatt opp nye forhandlinger mot slutten av 1800-tallet, men denne gangen var det den danske Rigsdagens Landsting som ikke godkjente avtalen.
Først 4.ugust 1916 kom landene til enighet, og en rådgivende folkeavstemning ble avholdt 14. desember 1916 i Danmark hvor kvinner for første gang hadde stemmerett. 283 000 stemte for et salg, mens 158 000 stemte imot.
Alle tre øyene ble solgt til USA for 25 millioner dollar betalt i gull, og en amerikansk anerkjennelse av dansk overhøyhet over Grønland som de hadde bestridt. Øyene ble formelt overført 31. mars 1917 og omdøpt til De amerikanske Jomfruøyene.
I dag
Øyene har 87 146 innbyggerne (2020) som er amerikanske statsborgere, men har ikke stemmerett i presidentvalg. Jomfruøyenes representanter i kongressen har ikke stemmerett og fungerer som observatører. Sukker er fremdeles en viktig vare for øya - men blir nå stort sett importert og brukt i produksjon av rom. Et av verdens største oljeraffinerier ligger på St. Croix. Ut over dette er turisme en viktig næringsvei.