David Sinclair (fogd)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

David Sinclair var fogd i Buskerud fogderi, kjøpmann og investor. Han var trolig født omkring 1610. Foreldrene sies å være kaptein Michall Sinclair (som falt i 1611 under Kalmarkrigen) og Anne Jørgensdatter Maaneskiold av Dalshult. Navnet Sinclair har kommet til Norge fra Skottland via Orknøyene, men skal ha sin opprinnelse i St. Clair sur Epte i Frankrike. Han døde før 1676. [1]

Omkring 1652 ble han utnevnt til fogd for første gang, da i Buskerud fogderi og hadde i den forbindelse bopel på Buskerud gård i Modum. Der hadde han i 1657 gårdsbruk med tre hester, 19 fe, 28 sauer og to svin. Han var også aktiv på utlånsmarkedet og lånte ut penger med pant i eiendommen til bønder med finansproblemer. På denne måten skaffet han seg eiendomsretten over mange eiendommer i Modum, blant andre Glitregårdene og Svarvestolen i Finnemarka og gårder på Simostranda.

Han var fogd i Modum fram til 1663. Sinclair virket deretter som kjøpmann på Bragernes hvor han også eide hus. Han hadde også flere gårder i Lier, blant dem Søndre Høvik, som enka, Maren Andersdatter, fortsatte å bruke.

David Sinclair var gift minst to ganger. Første kone var trolig Isabella Christiansdatter Weinschenk som døde før 1653, og han giftet seg igjen på Bragernes i januar 1653. Det er uvisst om dette var med Maren Andersdatter, men høyst trolig. Han ble fogd på Eiker i 1669 og var det til sin død før 1676.

Referanser