Delgobes samling

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En side fra Delgobes samling, fra Digitalarkivet.

Delgobes samling er en samling slektshistoriske notater laget av den franske bergingeniøren Charles Antoine Delgobe (f. 1844). Han kom til Norge i slutten av 1860-åra, og begynte straks å studere norsk språk, historie og toppgrafi. I 1872 gifta han seg med Marie Nicolette Lovise Floor, og han begynte da å jobbe med genealogi.

Hans opptegnelser ble gjort på det papir han tilfeldigvis hadde foran seg. Delgobe hadde klisterhjerne, og klarte seg godt med notater som for andre kan virke usystematiske og forvirrende. Det kan godt være skrevet i alle retninger på papiret, som godt kunne være en regning eller et reklameark. Samlingen omfatter omkring 5400 slekter. Den ble innkjøpt av Stiftsarkiverne i Kristiania, nå Statsarkivet i Oslo. I samlingen inngår også flere eldre manuskripter, avisutklipp, franske assignater fra 1793, originaldokumenter tilbake til 1600-tallet og et membranfragment.

Samlinga ble mikrofilma, og i 2011 ble filmene skanna. Bildene ble indeksert og gjort tilgjengelige i Digitalarkivet i august 2011. Pakkene er indeksert etter slektsnavn. Det finnes også et eget register fra samlingen.

Kilder