Den angelsaksiske krønike

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Den angelsaksiske krønike er enn samling dokumenter om angelsaksernes historie i det som nå er Storbritannia fra år 1 til 1154. Det meste av materialet er avskrifter av eldre dokumenter, men det er også originale krøniker I norsk sammenheng er dette en interessant kilde, fordi krøniken nevner både hendelser i Storbritannia som har koblinger til Norge, og hendelser i Norge som var av betydning for angelsakserne.

Samlinga av krøniken begynte under Alfred den store, som regjerte fra 871 til 899. Språket er for det meste angelsaksisk (gammelengelsk), men i noen manuskripter er det også deler på latin og på mellomengelsk.

Det er bevart hele ni manuskripter av krøniken, og syv av dem er originalversjoner mens de to siste er senere avskrifter. Åtte av dem eies av British Library (tidligere av British Museum, før biblioteket ble utskilt som egen enhet i 1973).

Norsk historie i krøniken

Noen eksempler på norsk historie i Den angelsaksiske krønike er:

  • Plyndringa av Lindisfarne i 793, som regnes som det første dokumenterte vikingtoktet, er beskrevet.
  • Den nevner slaget på Stiklestad i 1030, og er en av kildene som er enige med Snorre om at dette er rett år. Det sies at Olav Haraldsson ble drept av sine egne menn.
  • Slaget ved Stamford Bridge i 1066, der Harald Hardråde falt, er beskrevet.

Litteratur og kilder