Det Dramatiske Selskab (Christiania)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Det dramatiske Selskab»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Det Dramatiske Selskab var en teaterforening for amatører som stod for det meste av teateropptredenene i Christiania i perioden 1780-1838.

Foreningen ble stiftet i 1780 av blant andre Bernt Anker, James Collett og Envold de Falsen.

Bygningen

Teateret holdt til på James Colletts eiendom Grændsehaven, og det ble innredet inne i plantehuset ("Gevæxthuset").

En ny og bedre teaterbygning ble reist på stedet i 1802, etter tegninger av arkitekt Jørgen Henrik Rawert. Bygningen kom til å gå under navnet Dramatiken og ble flittig brukt av Det Dramatiske Selskab i de neste årtiene.

Etter at Christiania fikk sitt regulære offentlige teater med Strömbergs Teater i 1827, fortsatte amatørselskapet sin virksomhet. I 1838 opphørte amatørselskapets teateraktiviteter.

Eiendommen ligger i dag i Akersgata 38 i Oslo og er lokalene til Centralteateret.

Teaterets repertoar

Repertoaret bestod av franske oppsetninger, stykker av Ludvig Holberg og teaterstykker skrevet av selskapets egne medlemmer, blant annet Envold Falsen og Bernt Anker.

De første operaforestillinger i Norge foregikk her, da den italienske impressarioen Steffano Pucci i 1794 kom fra København med sin trupp og oppførte fire komiske operaer.

Mot 1800-tallet ble repertoaret mer vendt mot det tyskspråklige, i tråd med hva som var på moten. Skuespill av Gotthold Ephraim Lessing, Friedrich Schiller, August Wilhelm Iffland og August von Kotzebue ble spilt, og meget populært var også «Bortførelsen fra seraiet» av Wolfgang Amadeus Mozart (premiere 1815).

Syngespill var veldig populært og ble oppført i samarbeid med Det musicalske Lyceum når det var behov for orkester eller utvidet besetning.

Repertoaret vitner om at amatørforestillingene kunne være på et høyt nivå.

Kong Karl III Johan overvar noen av forestillingene under sine besøk i Christiania.

Litteratur og kilder