Diskusjon:Austrått

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fosen Heter det "i Fosen"?

Jeg mener nei; og vil hevde at det heter "på Fosen" - etter som det dreier seg om Fosenhalvøya.

På nettstedet Fosenportalen fant jeg da også denne passussen til å underbygge min hypotese:

Med bakgrunn i en konferanse 05.09.08 om det regionale samarbeidet på Fosen arrangerte Fosen Regionråd et felles kommunestyremøte kvelden 29.10.08. --Gunnar E. Kristiansen 16. nov 2008 kl. 14:47 (CET)

Jeg er enig. Det finnes tilfeller hvor «i Fosen» vil være riktig, for fogderiet omfattet med enn halvøya og det samme gjør dagens distrikt, men når det man beskriver er på halvøya mener jeg også at «på» er riktig. Dette med preposisjoner er vel noe av det mest komplisterte det norske språket har å by på - noe man merker når man snakker med folk som har norsk som annetspråk. Når det dreier seg om ei øy eller halvøy er det greit nok, men å finne logikken i at det heter «på Moss» og «på Hamar» er ikke like grei. En mulighet i tilfeller som dette er egentlig å være enda mer presis, og si at borgen ligger på Fosenhalvøya, da har man også snevret inn posisjonen litt. Cnyborg 16. nov 2008 kl. 14:57 (CET)

«... på Fosenhalvøya i landskapet Fosen ...». Bedre? :-) Olve Utne 16. nov 2008 kl. 15:30 (CET)

Etymologisk og historisk er akkurat denne mer komplisert enn Lillehammer, Hamar, Moss — og Molde.... Navnet kommer fra den lune havna (Stor)fosen og ble så overført til lenet (senere fogderiet) ved delingen av Nordmørafylket i Edøy len (nå Nordmøre) og Fosen len (nå Fosen). Senere igjen ble det gradvis vanlig å bruke navnet også på det som vi i dag mer presist kaller Fosenhalvøya — og i sistnevnte tilfelle skal det selvfølgelig være «på»....! :-) Olve Utne 16. nov 2008 kl. 15:43 (CET)

Det var da fælt da! Med referanse til det å pirke: «er ei borg og ein historisk herregard i Ørland kommune ved utløpet av Trondheimsfjorden på Fosenhalvøya i landskapet Fosen i Sør-Trøndelag fylke.» Jeg mener; dette er jo lokalhistorie, og da vil jeg mene at «på Fosenhalvøya i landskapet Fosen» ikke bare er noget drøytt - men «smør på flesk», som selvsagt er godt, men kanskje litt unødvendig - både billedlig og ellers.--Gunnar E. Kristiansen 16. nov 2008 kl. 16:15 (CET)

Nei, det er to ulike ting. Austråtts virke var i forhold til landskapet Fosen, altå tidl. Fosen(s) len. Fosen som landskap går helt SV til Hitra, Kjørsvikbugen og Kjørseøra («Kyrksæterøra»). Fosenhalvøya er bare deler av den nordlige halvparten av landskapet (pluss deler av Inntrøndelag), selv om den i nyere tid har fått status som region. Men kan vi skrive om dette på en måte som ivaretar historisk presisjon på en kortere måte, så er det selvfølgelig fint. :-) Olve Utne 16. nov 2008 kl. 19:38 (CET)
Har filt ned litt på ting nå. Ser det bedre ut? -- Olve Utne 16. nov 2008 kl. 22:07 (CET)
Jeg synes det ser bra ut, ettersom «i» nå står til «landskapet». Men i forhold til borgens virke oppfatter jeg den første setningen primært som stedfesting av borgen, og ikke som en forklaring av dens virkeområde, og da ville «på Fosenhalvøya» vært like bra. Så kunne man heller etterpå forklare at den var sete for lenet, som omfatter hele distriktet og ikke bare halvøya. Cnyborg 16. nov 2008 kl. 23:06 (CET)
Filing kan gi et penere ytre, men noen ganger retter det ikke opp «innholdet». Her synes det meg fortsatt å stå «i Fosen». Så jeg er vel egentlig litt mer enn enig med Cnyborg, og vil foreslå «på Fosenhalvøya». Samtidig som jeg - for presiseringens skyld - ikke har noe imot at det seinere godt kan forklares at borgen var sete for lenet osv. --Gunnar E. Kristiansen 17. nov 2008 kl. 11:33 (CET)
«... ved utløpet av Trondheimsfjorden og sørvestenden av Fosenhalvøya. Austrått ligg sentralt plassert både i landskapet Fosen spesifikt ...» Er det bedre nå da? -- Olve Utne 17. nov 2008 kl. 12:17 (CET)