Dyveke Sigbritsdatter
Dyveke Sigbritsdatter (født ca. 1490, død 1517), også kalt Dyveke Willoms og Dyveke Villessoon, var en kvinne fra Bergen som ble Christian IIs elskerinne eller frille.
Dyveke var datter av Sigbrit Willoms, som opprinnelig var fra Amsterdam. På et ball i Bergen i 1509 traff hun Christian, som da var hertug, tronarving og visekonge i Norge. Allerede samme kveld skal de ha innledet et forhold. Christian bygde et hus til henne under Ekebergskråningen i Oslo. Da han flyttet til København fulgte både Dyveke og Sigbrit med.
I 1515 giftet Christian II, som nå var konge av Danmark og Norge, seg med den tretten år gamle Isabella av Burgund. Han avbrøt ikke forholdet til Dyveke, som bodde like ved slottet. Men i 1517 døde Dyveke under mystiske omstendigheter. Kongen anklaget lensherren på Københavns slott, Torben Oxe, for å ha myrdet henne med gift. Det var ikke beviser for dette, og adelen bad om nåde, men Oxe ble halshogget. Etter Dyvekes død styrte kongen uten å ta hensyn til adelen, og Sigbrit ble en av hans viktigste rådgivere.
Dyveke har senere vært til inspirasjon for flere forfattere, blant annet Sophus Claussen som skrev diktet Dyveke. I Oslo er Dyvekes vei i Gamlebyen oppkalt etter henne, og i Bergen finner man smuget Dyvekegangen og serveringsstedet Dyvekes Vinstue.
Kilder og litteratur
- Benedictow, Ole Jørgen: Dyveke Ottikesdatter i Norsk biografisk leksikon.
- Dyveke Sigbrittsdatter på Wikipedia på bokmål og riksmål.