Eidsborg stavkirke

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Eidsborg stavkyrkje»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidsborg stavkirke
Eidsborg stavkirke 2000.jpg
Sted: Tokke i Telemark
Byggeår: 1200-tallet
Via til: St. Nikolas
Teknikk: Stavbygging
Materiale: Tre

Eidsborg stavkirke er en stavkirke i Tokke i Telemark. Kirken i Eidsborg er enskipet og blant de minste i landet. Selve stavkirken er et rom på ca. 30 kvm. Den er 6,9 m. fra grunnmur til øverst i mønet.

I motsetning til laftebygninger med horisontale stokker over hverandre, er tømmeret stilt på høgkant. De store stokkene i hvert hjørne kalles staver. Øverst og nederst er disse bundet sammen ved rammeverk, som taket hviler på. I Eidsborg mangler bunnrammen så veggplankene (tilene) hviler direkte på grunnmuren. Veggplankene har not og fjær som i moderne panel.

Kirken er datert til midten av 1200-tallet. Den ble delvis ombygd på 1800-tallet og 1900-tallet. Den er en pilegrimskirke, eller vakekirke, idet den ligger langs Pilegrimsvegen til Røldal.

St. Nikuls

Statuen av St. Nikolas fra Eidsborg stavkirke.
Foto: Chris Nyborg

Kirken er viet til St. Nikolas, lokalt kjent som St. Nikuls, som blant annet er reisendes vernehelgen. For Eidsborg med sin brynesteinsproduksjon var det antakelig også relevant at St. Nikolas var steinhuggernes vernehelgen. Omkring år 1300 ble det ble laget en treskulptur av ham som ble plassert i kirken. Den ble snart sentral i en særegen kultus. Hver St. Hans ble det gitt løfter og gaver. I denne sammenhengen ble det utført et unikt katolsk rituale, med element fra hedensk tid, fra middelalderen til rundt år 1750. Etter at det var holdt bønn i kirken ble statuen av St. Nikuls båret ut og ført tre ganger rundt kirken ned til Eidsborgtjønni, der den ble vasket. Svette fra treskulpturen skulle ha legende kraft og rense bort synder.

Statuen ble brakt til Oldsaksamlingen i 1845. Kirken fikk en kopi i 1965. Det er denne som blir brukt under prosesjonene som finner sted i våre dager.

Ritualet er gjenskapt som historisk spill, som har blitt fremført siden 2003.

Galleri

Kilde

  • Svingjom, Naty Aasne Bjørshol. Lårdal bygdemuseum, 1988.

Eksterne lenker/videre lesing

Koordinater: 59.46456° N 8.02197° Ø