Oldsaksamlingen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Domus Chemica i Frederiks gate har vært benyttet av Oldsaksamlingen siden 1939.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Oldsaksamlingen eller Universitetets Oldsaksamling er en museumssamling som eies av Universitetet i Oslo og forvaltes som en del av Kulturhistorisk museum. Kimen til samlingen var Antiqvitetskommissionen som i 1811 ble opprettet av Selskabet for Norges Vel. Kommisjonen samlet inn en rekke gjenstander som i 1823 ble overlatt Universitetet i Christiania. I løpet av 1800-tallet ble det bygget opp en stor samling av oldsaker og gjenstander fra middelalderen.

Da fornminneloven ble vedtatt i 1905 ble ansvaret for innsamling og bevaring av oldsaker og middelaldergjenstander fra Østlandet og Sørlandet lagt til Oldsaksamlingen. Innsamlingen skjer særlig gjennom innlevering av funn gjort av privatpersoner og gjennom arkeologiske utgravninger. Pr. 2008 er det mer enn en million gjenstander i samlingen. En del av disse blir vist frem i Kulturhistorisk museums utstillinger, som Historisk Museum og Vikingskipshuset, mens andre er magasinert.

Oldsaksamlingen har benyttet bygningen Domus Chemica siden 1939 (Frederiks gate 3). Dette er en bygning fra 1875 oppført som universitetets kjemibygning og metallurgiske laboratorium (arkitekt Georg Andreas Bull). Portrettrelieff av seks verdenskjente kjemikere fra 1700- og 1800-tallet på fasaden over hovedinngangen vitner om bygningens opprinnelige funksjon.

Galleri

Utgående lenker

Samlingenes tilvekstkatalog