Eidsfoss sluser

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidsfoss sluser rundt åpningen
Foto: Library of Congress (1890-1900).

Eidsfoss sluser er det andre sluseanlegget i Bandak-Norsjøkanalen som er en del av Telemarkskanalen.

Sluseanlegget ligger i Eidselva rundt tre kilometer nordvest for tettstedet Ulefoss i Nome kommune. Den har to slusekammer med en samlet løftehøyde på 10 meter. Slusetiden er på rundt 30 minutter.

Som de andre slusene på Bandak-Norsjøkanalen (bortsett fra Hogga) blir sluseportene betjent med jekkespett i spettespor, det vil si ved hjelp av spett med stag til sluseportene hvor motholdet er en nedfelt skinne på slusekammerets murkrone.

Kanalen og sluseanlegget ved Eidsfoss går gjennom et lite fjellparti og slusekamrene er hogd gjennom fjellet. Veggene i kamrene er hogd i natursteinen, og sluseportene betjenes manuelt. Eidsfossen er regulert ved hjelp av en demning som sto ferdig i 1964. Denne erstattet den gamle nåledammen fra 1892. Vannkraften blir utnyttet i en kraftstasjon ved demningen, og kraftstasjonen i fossen har en ytelse på 15 MW.

Slusevokterboligen er i to etasjer og opprinnelig bygget for to familier. Bygningen er i typisk sveitserstil som ble brukt ved kanalene. Bygningen er fundamentert på hugget grantitt og oppført i laftet tømmer, og utvendig panelt med stående panel med staffasje. Bygningen har høye vindusåpninger med kryssposter, og rommene inne er lyse med god takhøyde. Den opprinnelige taktekkingen var skifer, men denne ble skiftet ut med plater rundt 1950. Adkomsten til boligen er en gangvei via slusen.

Kilder


Koordinater: 59.2968° N 9.2213° Ø