Fagerborghjemmet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fasaden mot Rosenborggata, med tilbygget fra 1983 til høyre.
Foto: Jan-Tore Egge (2022).

Fagerborghjemmet er et sykehjem som ligger i Rosenborggata 11 på Hegdehaugen i bydel Frogner i Oslo kommune.

Det ble oppført i funksjonalisme i 1955 som Fagerborg Gamlehjem, arkiteker Blakstad og Munthe-Kaas og innviet året etter. Sykehjemmet med 82 plasser hvorav 58 vanlige langtidsplasser, 14 dagsenterplasser og 10 dagsenterplasser for personer med demens. Sykehjemmet eies av Oslo kommune, og driftes av Unicare Omsorg.

Bygningen inngår i lamellbebyggelsen i området øst for gata hvor den tidligere løkkebebgyggelsen lå. Bygningen er i fem etasjer med saltak og flere volumer med upusset tegl i fasaden. I 1983 fikk bygningen fikk et en-etasjes tilbygg på sørfasaden som fortsetter fasadelinjen mot gaten i første etasje og avgrenser hageområdet.

Hagen har i høy grad bevart sin originale karakter med organiske former, både i organisering av grøntområdene og i detaljeringen av trapp og smijernsgelender. Hagen er anlagt med direkte utgang i plan med første etasje. Hagen er organisert med store buede bed med variert beplantning, gressplen og skifer belegning. Fagerborghjemmets hageanlegg knytter seg til den funksjonalistiske lamellbebyggelsens ideer med fokus på gode uteområder.

Både bygningen og hagen er kommunalt listeført for bevaring.

KIlder


Koordinater: 59.92640° N 10.72577° Ø