Fakhra Salimi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fakhra Salimi (født 18. november 1957 i Pakistan) er journalist, redaktør og menneskerettighetsforkjemper. Hun var initiativtaker til etableringa av MIRA - Ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn i 1989, der hun er daglig leder.

Hun ble født i Lahore, og studerte ved Universitetet i Punjab. I midten av 1970-åra ble hun aktiv på den demokratiske ventresida i pakistansk politikk, og deltok i kampen mot militærdiktaturet. Hun interesserte seg særlig for kvinne- og likestillingspolitikk. Etter Muhammad Zia-ul-Haqs militærkupp i 1977 begynte en omfattende forfølgelse av politiske motstandere, og regimet innførte strengere tolkninger av islamske lover. Salimi hadde på det tidspuktet god kjennskap til Skandinavia; de sosialdemokratiske velferdsstatene var et forbilde for den pakistanske demokratibevegelsen. Hennes bror Khalid Salimi hadde allerede bodd i Norge i noen år da hun i 1979 forlot Pakistan for å bli student ved Universitetet i Oslo. Der ble hun cand.mag. med fagene sosiologi, sosialantropologi samt medier og kommunikasjon. Hun har senere også tatt utdanning ve Norsk Institutt for Psykosyntese.

Tidlig i 1980-åra begynte hun å engasjere seg i antirasistisk arbeid, med særlig vekt på minoritetskvinners stilling. Hun satt i flere år i styret for Antirasistisk Senter, der Khalid Salimi den gang var leder. Hun var i noen år journalist i NRK, inntil hun i 1989 grunnla og ble daglig leder ved MIRA-senteret. I 1994 starta hun opp tidsskriftet Mira - Forum for minoritetskvinner, og var redaktør der en periode. Hun har også vært styremedlem i en rekke organisasjoner og institusjoner, blant annet ved Høgskolen i Oslo (2007–2011).

Salimi har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet Ossietzkyprisen 2005 for sin innsats for ytringsfriheten, Jenteprisen 2013, Rettssikkerhetsprisen 2015 og St. Hallvardmedaljen 2015.

Litteratur og kilder