Faugstadgården

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bredochs gate 1: «Faugstadgården».
Foto: Morten Bakkeli

Faugstadgården (Tidligere Baker P.J. Pettersens gård) er en forretningsgård i tre i Larvik kommune i bydelen Hovedbyen. Adressen er Bredochs gate 1.

Navnebakgrunn

Gården har sitt navn etter Faugstads elektriske forretning.

Historie

Gården stammer fra før bybrannen i 1884. En bakeribedrift holdt til der. Jørgen Bryn startet forretning i kolonial- og fetevarer i gården omkring 1868. I 1874 ble den ervervet av Eilert Eilertsen, som drev kolonialforretning der. Da rommet den «8 Ildværelser, 2de Butikkbekvemmeligheder, stort Bageri med Bagerovn, Bryggerhus, 2de Stalde, et Fæhus og Rullebod samt en stor Have m.m.».

I 1879 etablerte Albert Stangebye en manufakturhandel i gården. Forskjellige eiere fulgte. David Christensen (født 1875 i Larvik) overtok den i 1902. Forretningslokalene bestod da av en hjørnebutikk med bakenforliggende kontor samt lagerrom. Allerede etter noen få år viste lokalet seg å være for litet. En leilighet bestående av fem værelser i andre etasje over butikken ble leid og innredet til butikklokaler.

Våren 1914 ervervet firmaet eiendomskomplekset Bredochs gate 1 og innredet straks hele første etasje i hovedbygningen til et moderne forretningslokale. I de øvrige bygningene var det innredet engroslager samt konfeksjonsfabrikk. Firmaet hadde også eget skredderverksted.

I en liten sidebygning mot Bredochs gate etablerte Harald Faugstad sin elektriske forretning i 1917. Den flyttet i 1964 til selve gården.

Ifølge Norges handelskalender 1938-1939 holdt skredder Th. Arnesen, Sigrid Borgersen (Sigrid Arvesen), damekonfeksjon- & manufakturforretning (åpnet i 1920) samt gråstensmurer Frithjof Z. Jensen til i bygningen.

Sigrid Borgersen overdro i 1940 damekonfeksjon- & manufakturforretningen til Solveig Olsen Waag. Den flyttet i 1964 til Kongegata 26.

Dr. Harald M. Hansen hadde sin praksis i andre etasje. Etter hans død overtok dr. Ørnulf Andersen.

Annet

I 1910 bodde forfatteren Eystein Solheim i bygningen.

Kilder

  • Langeland, A. St.: Larviks historie 2. bind, Larvik 1953, s. 401
  • Nyhus, Per: Larvik før og nå, Larvik 2008, s. 130
  • Fra Norges næringsveie i tekst og billeder Vestfold fylke Larvik, Kristiania 1921, s. 60-62