Finn Andreassen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Finn Andreassen i én av bilene til Falken redningstjeneste
Foto: Fra Anne Lise Andreassens fotosamling. Bilde stilt til disposisjon av Tore Moen.
Finn Andreassen
Foto: Fra Anne Lise Andreassens fotosamling. Bilde stilt til disposisjon av Tore Moen.
Finn i yngre år ved barnsdomshjemmet Øvre Damsbakken 3
Foto: Fra Anne Lise Andreassens fotosamling. Bilde stilt til disposisjon av Tore Moen.

Finn Andreassen (født 26. juli 1934 i Larvik, død 31. januar 1990 i Larvik) var en bypersonlighet. Hans foreldre var Karl Kristian Andreassen (1899–1978) og Margit Dortea, f. Michaelsen (1901–1980). Faren var født i Larvik, mens moren var født i Våle. Han jobbet på mølla til Treschow. Hun var hjemmeværende sydame og husmor, som tok lokale syoppdrag av alle slag.

Finn hadde Downs syndrom og vokste opp på Langestrand som den nest yngste i en søskenflokk på fem. Hvis ikke det hadde vært for hans sterke mor, ville han ha blitt satt på institusjon. Margit sa at denne gutten skulle bo hjemme, og det gjorde Finn hele livet, også etter at begge foreldre var døde. Da bodde han sammen med søsteren Anne Lise, som tok ansvar for ham. Finn bodde i Øvre Damsbakken 3 og flyttet ned til Vestregata 22 tidlig på 1970-tallet, da faren Kristian solgte huset.

Mange vil huske Finn som anfører av barnetoget på 17. mai, side om side med politimannen Sigmund Mathisen på motorsykkel, eller helst litt foran. Da musikkorpsene ved andre anledninger marsjerte gjennom byens gater, marsjerte Finn alltid et par skritt foran dirigenten, smilende og vinkende til alle menneskene.

Da kong Olav V under byjubiléet i 1971 skulle signere sin inskripsjon på fjellet ved Herregårdsbakken, smatt Finn fram gjennom folkemasser og politisperringer for å gi kongen et hjertelig håndtrykk på vegne av Larvik og seg selv.

Han var en hengiven Fram-patriot. I flere år sviktet Finn knapt en eneste av klubbens hjemmekamper. Lørdag 13. oktober 1973 ble han under en tilstelning i klubbhuset overrakt en fotballstatuett. Dette var et svært populært innslag.

Fram var bare ett av Finns mange hjem. Andre var Falken redningstjeneste, brannvakta, Bybussen og distriktets bingolokaler. På restauranten Carina var han én av stamgjestene samt et høyt verdsatt medlem av «Frokostklubben», som feiret og vartet ham opp både på førtiårs- og femtiårsdagen.

Finn vil også huskes for sine livlige diskusjoner med Helge Andrew Nilsen om hvem som var best av Falken og Viking.

Kilder