Flå musikkorps

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Flå musikkorps er et musikkorps som holder til i Melhus kommune i Trøndelag. Korpset har brassbandbesetning.

Historikk

Det startet i 1897….. Det var lenge på det rene at et musikklag hadde vært i aktivitet i Flå før vi hadde noe skriftlig å forholde oss til. Personer som var født ved århundreskiftet kunne fortelle om det. Etter gransking av vitnemål ble stiftelsesdatoen satt til 14. april 1918. Men så i 1968 fant Ivar Borten noen originale papirer datert 19. september 1897. De fortalte at seks personer møttes og forfattet et skriv med oppfordring til å gi bidrag til innkjøp av instrumenter for dannelse av et musikklag i Flå. Det er ikke funnet noen protokoller fra denne tida, annet enn regnskap og program fra opptredener. 19. september 1897 «Ethvert bidrag hvor lidet det end kan synes at være….» Følgende står å lese på ett av de papirene Ivar Borten fant etter sin far Even J. Borten: «Undertegnede vil herved faa lov til at oppfordere alle for musikk intereserede mænd og kvinder, hvem denne liste maatte komme for øie, om at tegne seg for et bidrag til indkjøb av instrumenter til en hornmusikkforening, som vi, undertegnede, har tenkt at faa istand. Ethvert bidrag hvor lidet det end kan synes at være, vil blive modtaget med takknemmelighed. Flaa, 19de septbr. 1897. Even J. Borthen, Henrik Flaarønning, Ole A. Bolland, Erik A. Bolland, John I. Langland, Ingebrigt Teigen.»

Deretter følger en lang liste om bidragsytere som har gitt fra kr 5,- til kr 0,50. Etter håndskriften å dømme er det Even J. Borten som har vært både sekretær og kasserer, i det hele tatt den som har hatt en finger med det hele. 3. januar 1898 innvilget Flå Herredstyre bruk av Borten skole som øvingslokale.

Det finnes ingen protokoller fra denne tiden, men lover for laget er originale. Likedan er det regnskap for brevporto, frakt og reparasjoner av instrumenter. Program for 17.mai, konserter, og musikk ved bryllup o.l. For eksempel den 30.12.1905 hadde laget en konsert med 25 nummer. 17.mai 1906 et program med 10 nummer. 23.april 1898 spilte laget ved O.K. Solstads bryllup i Flå kirke, og 28.april ved I.P. Nyhus´ bryllup. Fra 1.1.1899 er det ført regnskap, og første post er nettoutbytte ved basaren i '98 på kr 296,77. Regnskap foreligger for årene 1899, 1900, 1901, 1902, 1907 og 1909.

I 1907 ble det feiret 10 års jubileum med fest på Fridheim med innbudte gjester. Velkomsttalen og beretningen for disse 10 årene ble også funnet i originalutgave. Fra 1909 til 1945 finnes ingen skrevne ord å støtte seg til, bare muntlige fra eldre og det som vi selv husker. Folk som var født rundt århundreskiftet fortalte at det ble spilt 17.mai i barnetoget hvert år. 1940-45

«- Ja, til og med på Fremosaga!» Krigens første år lå korpset nede, men høsten '43 var Trygve Brandhaug fra Selsbakk dreng hos Eidsmo på Håva, og han startet opp med noen likesinnede. Det var Halvard Flå, Olav Buan, Ingebrigt Langland, Gunnar Engan, Ivar Borten, Anders H. Bolland, Hans Bolland, Anders Eggen og Trygve Brandhaug. Han var med bare en kort tid, da han sluttet hos Eidsmo. Denne tida ble det heller ikke ført noen protokoll. Det ble avholdt illegale fester på forskjellige steder i bygda, f.eks. ved Langvatnet, Fremo og Kleven. Øvelsene foregikk på Godøyens verksted, 17.mai 1945

«- Vi kjente det både i beina og kjeften.» 17.mai 1945 ble en kraftprøve for laget. Vi var da 12 aktive. Det var: Anders H. Bolland, Anders Eggen, Olav Buan, Lars Fremo, Hans Bolland, Gunnar Engan, Ivar Borten, Ingebrigt Langland, Kristian Skarhaug, Halvard Flå, Henry Larsen og John Fremo. Tidlig om morgenen kjørte vi rundt i bygda på åpen lastebil og spilte nasjonalsanger og marsjer. Kl. 11.00 marsjerte vi med barnetoget fra Losjen til Horgmerket, innover Møstadalen og til Dahl skole, ned til Skurbygda, Kallvelldalen tilbake til Losjen. Dette var en tur på ca. 8 km. Så umiddelbart til Gimse pr. lastebil. Marsjerte med barnetoget derfra til Meeggen hvor vi snudde og gikk sørover til Melhus kirke. Derfra tilbake til utgangspunktet. Etter kaffe og wienerbrød kjørte vi tilbake til losjen på Ler igjen. Der sto voksentoget oppstilt. Marsjerte til Horg-merket, snudde, ned til Melhusmerket og tilbake til Losjen. I tillegg arrangerte vi festen på Fridheim og spilte delvis til dans. Vi kjente det både i beina og kjeften i flere dager etterpå.

Spilleglede: «Vi tok med oss instrumentene inn og spilte noen danselåter.» En gang i 1948 var vi på tur over Kvikne, Tynset og Røros. Vi overnattet i telt ved Rustvangen på Kvikne. Da vi passerte Innset, var det fest der, og vi tok med oss instrumentene inn og spilte noen danselåter. Vi passerte Plassen på Kvikne etter midnatt, og der var det også fest! Deltakerne var på vei ut, men da vi stoppet, ble vi invitert inn for å spille til dans, hva vi også gjorde. Først den 19. februar 1956 ble det holdt årsmøte med møtebok, og siden er styremøter og årsmøter dokumentert. På denne tiden foregikk øvelsene på meieri-salen, men det var kaldt og hustrig vinters tid.

Klarinett-polka: » -Dacapo for alle pengene.» I 1957 kjøpte vi inn flere nye instrumenter., og laget telte nå 15 aktive. Dette året ble Bjørn Hovde fra divisjonsmusikken engasjert som instruktør. I 1958 hadde vi en helgatur til Selbustrand. Der arrangerte vi fest om lørdagskvelden, hvor vi delvis stod for dansemusikken. Enorm jubel i salen, da vi spilte Klarinettpolka med Bjørn Hovde som solist. Dacapo for alle pengene. Store forventninger Laget ble innmeldt i Sør Trøndelag musikkrets den 1.1.59, og skulle dermed delta på kretsstevnet i Hommelvik. I den anledning gikk damestøtteforeningen i bresjen for å skaffe uniformer. Det var store forventninger. Vi hadde en 10-åring, Jann Torbjørn, som fikk opplæring på tromme hos Kåre berg. Anders Eggen laget en tamburstav som gutten gikk foran korpset med under oppmarsjen. 18 stolte musikere med flunkende nye uniformer!

Gratis varme fra kjøleanlegget I 1961 fikk korpset fast øvingslokale. Rommet ved siden av fryseriet under meierisalen fikk vi leie gratis mot at vi satte det i stand selv. Gulvet var delvis av betong og jord. Det ble rettet opp, og det ble lagt solid tregulv. Tak og vegger ble panelt, og lys ble lagt inn. Samtidig fikk vi gratis varme fra kjøleanlegget. Endelig hadde laget et øvingslokale som bare vi benyttet – alt stod som vi forlot det, fra øvelse til øvelse.

Korpset ga et positivt inntrykk I 1964 fikk vi ny dirigent, Terje Oxaas. På stevnet på Klett i 1967 spilte vi ouvertyren «Golden Star» av Greenwood. Kritikken må vi være fornøyd med. Arbeideravisa skriver: «Flå Musikkorps er et rent brassband. Terje Oxaas ledet sine musikere gjennom Golden Star ouvertyre av Greenwood. Her var et korps som hadde arbeidet med tonen, og en unngikk råblåsingen. Korpset ga et positivt inntrykk. Det var virkelig snert over avslutningen, og gode nyanseringer.» Dette året var vi hele 32 aktive.

75 år i 1972. I anledning korpsets 75-års jubileum ble en festaften arrangert på Lundamo Samfunnshus 14. oktober i 1972. Det var 120 gjester. Der ble også fem av den gamle garde som var aktive før krigen, hedret med medaljer og æresmedlemskap. Det var: Halvard Flå, John Fremo, Håkon Dahl, Brynjulf Eggen og Anders Losen. Æresmedlem Under weekend-turen til Vauldalen i 1980 var høydepunktet festmiddagen lørdag kveld. Dirigent Terje Oxaas skulle slutte og ble overrakt gaver og fikk æresmedlemskap i korpset. Ny dirigent ble Åge Frøystad. I november 1982 ble det vedtatt å ta et hvileår. Korpset kom i gang igjen i oktober 1983 med Hans Bræin som dirigent. Fra da av fikk vi leie Flå Samfunnshus som øvelseslokale og notearkiv. I sesongen 1984-85 dirigerte Bjørn Aune og Hans Stapnes halve sesongen hver. Ny dirigent fra høsten 86 ble Tor Ødegård fra Ila Brassband. Fra nå av ble vi bevisst brassband. Dette året fikk vi nye uniformer. Høsten 1987 fikk vi nok en gang ny dirigent, Terje Årlie, også han fra Ila Brassband. Sesongen 87-88 var en aktiv sesong. Det var bl.a. 90-årsjubileum med konsert, middag og dans for 130 gjester. Brasstreff I 1987 deltok vi for første gang på Brasstreff i Trondheim. Det var på Ringve med Ila Brass som arrangør. Foruten Ila og Flå var også Betel Brass og Trondheim Politis Brassband med. Perioden 1987 til 1992 var en framgangsrik og aktiv periode for korpset. Vi deltok hver år på «Brass-treff». Deltakelse på Margot Bjørsets kirkekonserter er også blitt et fast oppdrag.

Steinar Mørkved tok over som dirigent i 1992 – og framgangen har fortsatt. Spilleoppdragene har vært omtrent de samme som før, men det må nevnes at vi i 1994 for første gang deltok i en konkurranse. Det var Heimdal Musikkorps som innbød til «Høstspill». Vi har siden deltatt årlig på denne konkurransen.

JUBILEUM På årsmøtet i 1995 ble det nedsatt en komite for å forberede et jubileum i 1997. Deltakerne var: Rolf Magne Soknes, Ole Henrik Engan og Anders Eggen. Dessuten har lagets leder Anne Berit Stensås deltatt. Noen bilder, og en del eldre mennesker, har hjulpet oss mye for å få en oversikt over lagets virksomhet i disse hundre år.

Foran oss ligger mange nye år og konserter, til glede for oss og bygda vår. Vi vil benytte denne anledningen til å rette en hjertelig takk til alle som har støttet korpset gjennom mange år.

Kilder

Flå musikkorps 100 års jubileumsberetning,1997

Eksterne lenker

Korpsets nettside