Flors gate 10 (Sandefjord)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flors gate 10 (fasaden mot Rosenvolds gate), der melkebutikken lå til venstre og kolonialen til høyre.

Flors gate 10 er en eiendom i Nybyen i Sandefjord kommune.

Der fasaden vender mot Rosenvolds gate var det i første halvdel av 1900-tallet melkebutikk i den ene enden av huset og kolonial i den andre.

Melkebutikken åpnet i 1922. Den lå 250 meter fra meieriet på Aagaards plass. Derfra ble melken fraktet av sykkelbud i 50-lites spann. Blant dem som jobbet der, var Marie Hansen, Marit Hørdal og Aud Braa, alle fra Nybyen.

Kolonialforretningen ble mellom 1927 og 1937 drevet av Madly og Johan Evensen. Mellom 1937 og 1985 var det Ranveig (1912-1988) og Reidar (1910-1985) Hansen som drev butikken. Ekteparet Hansen, med barna Bjørg og Kjell, bodde i andre etasje, over butikken.

Minner om kolonialen i 1940-60-åra

Finn Egil Johannessen minnes hvordan kolonialen ble drevet i ekteparet Hansens tid:

Dette var en kjøpmannsbutikk av den gode gamle sorten. Her var nesten alt å få kjøpt, fra benk med skuffer, fra hyller med varer, fra bakrom med lager og fra lager ute i lagerbygget. Som det var vanlig i tidligere tider var det å handle på "bok" veldig vanlig. Å handle på "bok" er jo å handle på kreditt, for så å gjøre opp fast en gang i måneden. I Nybyen var det jo mange, f.eks. hvalfangerfamilier - sjømannsfamilier mm. som fikk trekken, (lønnen) utbetalt en gang i måneden og da var det å gjøre opp "boka", og det gjaldt ikke bare disse, men svært mange handlet på "bok" på den tiden. Butikken til Reidar og Ranveig var rene "hoffbutikken", der handlet mange bl. annet "Dronninga", så "itte" noe knussel. Reidar Hansen var gift med Ranveig, som var søster til Signe Alfheim tvers over gaten, Alfheims Bakeri og Konditori, Rosenvolds gate 4. Sammen med datteren Bjørg og sønnen Kjell bodde familien Hansen i annen etasje som seg hør og bør for en kjøpmann på den tiden.[1]

Minner om melkebutikken i 1940-60-åra

Finn Egil Johannessen minnes hvordan melkebutikken ble drevet i i 1940-60-åra:

Fra kolonialbutikken var det en luke i veggen inn til melkebutikk hvor varer ol. kunne sendes begge veier. Det var melkebutikk i Nybyen som lå 250 m fra Meieriet på Tomta (Aagaards plass for uinnviede). Melkebutikken lå på hjørnet av Flors gate 10, ble åpnet i 1922. Her var det bl. annet Marie Hansen, Marit Hørdal, Aud Braa og mange flere Nybyendamer som jobbet. Det var jo rene «møtestedet» der, for alle måtte jo ha melk og på den tiden ble melken solgt i "løsvekt". Dvs. kundene, hadde med oss spann, 1 eller 2 liters, hvor det ble helt melk opp i med en 1 liters målekanne, pluss at du fikk en liten skvett attåt slik at du fikk godt og vel målet. Melken kom jo fra meieriet på melkespann på opptil 50 liter aluminiums melkespann. Dette var jo før melken kom på flasker, brune og hvite, for så etter hvert å komme på papp i alle fasonger og utseender. Det var spennende å se på de guttene som hadde hentet melk i spann og som syklet eller gikk hjemover, de syntes jo det var morro å svinge spannet rundt og se om noe randt ut, - og det gjorde det jo.

Når melkebutikken lå så nærme, - når ingen ikke hadde kjøleskap, - ja da sier det seg selv at i melkebutikken var det trafikk, - vi var jo der omtrent hver dag. Det var hyggelig å besøke de damene i melkebutikken enten det var voksne kunder eller oss barn. I tillegg til kjøpmann Reidar Hansen og melkebutikken, så lå jo baker Alfheim tvers over gaten, (og i tillegg var dette midt i Nybyens "Broadway Street").[2]

Fotnoter

  1. Finn Egil Johannessens personlige minner og opplevelser fra 1940-60-åra.
  2. Finn Egil Johannessens personlige minner og opplevelser fra 1940-60-åra.

Kilder og litteratur

  • Finn Egil Johannessens personlige minner og opplevelser fra 1940-60-åra.


Sandefjord lokalhistoriske senter logo.jpg Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.