Fosfatanalyse

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Fosfatanalyse er en naturvitenskapelig metode som brukes til å på vise eldre boplasser. Menneskelig aktivitet har til alle tider medført spredning av møkk, som igjen øker jordsmonnets fosfatinnhold. Ved å metodisk prøve jordsmonnet i et område hvor en mistenker at det har eksistert en tidligere boplass, vil en kunne lokalisere områder med høye verdier og dermed identifisere hvor boplassen en gang var.

Fosfater bindes som tungt løselige forbindelser i overflatesjiktet og vil deretter bare langsomt vaskes ned i underliggende sjikt, eller vaskes ut med overflatevann. Måleverdier må justeres for stedlige variasjoner, og en må også ta høyde for at høye punktmålinger kan komme fra andre forhold enn bosettinger. For eksempel kan et dyrekadaver ha råtnet bort på stedet.

Fosfatanalyse kan ikke bare brukes til påvisning av boplasser, men også til å påvise omfanget av menneskelig aktivitet på stedet. Typisk er omfanget av møkkspredning på åkre, hvor en kan opparbeide kart som identifiserer størrelsen på åkre og hvor mange husdyr som må til for å etablere den påviste profilen. Gamle søppelfyllinger utenfor påviste bosamfunn kan også undersøkes, og ut fra mengden påvist fosfat er det mulig å estimere antall mennesker i samfunnet.

Kilder