Fredriksstad Blad
Fredriksstad Blad ble første gang utgitt den 3. januar 1889. Det var ei gruppe av Fredrikstads ledende menn som sto bak, med kommunelege og senere ordfører Fredrik Waldemar Giebelhausen i spissen. Selv om det var en nystifta avis, kan den også sees som en etterfølger til en ukesavis som hadde kommet ut under forskjellige navn fra 1842 til 1888.
Avisa kom tre ganger i uka fram til 1905. Den hadde da blitt fylkets største avis, og gikk over til å bli dagsavis. Politisk var avisa i denne perioden orientert mot Høyre. Det var også konkurrenten Fredriksstads Tilskuer, uten at dette forhindra at det ble et anstrengt forhold mellom de to. Det skyldte først og fremst Fredriksstad Tilskuers redaktør Olaf Halvard Stabell, som kunne være særdeles giftig i replikken. På et tidspunkt beskrev han Fredriksstad Blad som «den store kloakk som leder en strøm av gift inn i sine leseres hus».
Under andre verdenskrig ble Fredriksstad Blad utgitt som egen avis fram til 17. mai 1943. Den ble da slått sammen med Folden, senere Demokraten, og utgitt som Fredriksstad Blad og Folden. De to fortsatte etter frigjøringa som fellesavis under navnet Fredrikstad-Pressen fram til juni 1945.
Utover i etterkrigstida begynte avisa å bli mer uavhengig i politisk ståsted. I 1974 kjøpte Fredriksstad Blad opp Dagbladet Sarpen. Sistnevnte avis stagnerte etter hvert, og i 1987 ble den solgt ut. Sarpen ble nedlagt allerede ved juletider i 1987.
23. juni 1986 gikk avisa over til tabloidformat. Den ble senere samme år kjøpt opp av Orkla-konsernet. Fredriksstad Blad ble morgenavis i februar 1991, og begynte med søndagsutgaver i september 1997.
Da Orkla Media ble solgt i 2006 fulgte avisa med over til Edda Media. Med det fulgte innskrenkninger i staben.
På Nettbiblioteket
- Fredriksstad%20Blad på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek.
Litteratur og kilder
- Flo, Idar André og Hans Fredrik Dahl (red.): Norsk presses historie 1-4 (1660–2010) B.4. Utg. Universitetsforlaget. Oslo. 2010 Digital versjon på Nettbiblioteket..
- Fredriksstad Blad på Wikipedia på bokmål og riksmål.