Fredsminnesmerket i Harstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Under avdukingen av Fredsminnesmerket i Harstad 21. oktober 2000.
Foto: Harald Isachsen.

Fredsmonumentet i Harstad (FN-minnesmerket) tilkjenngir en heder til de mange fra Nord-Norge som gjennom tidene har deltatt i aktivt fredsarbeid rundt om i verden. Initiativet til monumentet kom fra fra Øistein Døsen i Harstad FN-Veteranforening i 1998. Det er tegnet av arkitekt Harald Jørgensen og utført av Nerland Granittindustri, Eide på Møre og ble avduket 21. oktober 2000 av Harstads ordfører Halvar Hansen.

Monumentet er plassert i Generalhagen, like ved statuen av generalmajor Carl Gustav Fleischer, som også assosieres med fredsarbeid, da han minnes her nord som den som ledet de norske styrkene i kampen for fred og frihet våren 1940.

På avdukningsdagen var DK-sjef, general Nils G Fosland m/frue, ordfører Halvar Hansen m/frue, president i FN-Veteranenes Landsforbund Vigar Aabrek og arkitekt Harald Jørgensen m/frue. Aabrek og Hansen holdt taler, og sistnevnte foretok den offisielle avdukingen. Ca 50 FN-veteraner stod oppstilt i blokkformasjon og Harstad Janitsjar spilte for ca. 300 publikumere.

På en tilstelling i forbindelse med Landsmøtet i FN-Veteranenes Landsforbund ble Harald Jørgensen tildelt forbundets hederstegn i bronse, og Harald Isachsen ble senere tildelt FN-Veteranenes Landsforbunds hederstegn i sølv for sitt arbeid for realisering av monumentprosjektet.


Fredssymbolikken i monumentet

Jordkloden på toppen er det største element og blikkfang. Den henspeiler på hele FNs virkefelt. Kloden hviler på fire mindre steiner som symboliserer de bærende prinsipper i FNs charter:

  • Internasjonal fred og sikkerhet
  • Utvikling av vennskapsforhold mellom nasjonene
  • Internasjonalt samarbeid for løsning av verdens problemer
  • Være et sentrum for samordning av nasjonenes felles mål

Det hele hviler på en kompassrose som viser vei for alle fra Nord-Norge som etter FN-mandat har dradd ut i verden for å tjene fredens sak.