Galleeple
Et galleeple er en misvekst som dannes på eiketrær. Misveksten kommer av at en eikegallveps har lagt eggene sine på treet og treet har dannet en kuleformet vekst rundt egget for å beskytte seg. Prosessen starter med at voksne eikegallveps legger eggene sine i de voksende knoppene på eiketrærne om våren. Galleeplene vokser sammen med at egget blir til en larve.
Eikegallene som dannes er i liten grad skadelige for treet utover at de noen ganger kan føre til at treet slipper enkelte blader tidlig. Eikegallene blir gjerne 15-20 mm i diameter og kan ha varierende farger fra grøn, til gul til brunrød eller en blanding av disse fargene. Når larven har blitt til en voksen veps, så graver den seg ut av galleeplet. Tomme galleepler er gjenkjennelige på at de har et hull der vepsen har gravd ut. Galleeplene skifter da farge. Etter hvert som de tørker inn får de en mer "tørr" farge som kan variere fra sandfarge, til brun eller mer mot grå.
De tørre og tomme galleeplene er rike på garvesyre og egner seg svært godt til fremstilling av blekk til skriving. Jerngallusblekk, som oftest var laget av galleepler, jernvitriol og gummi arabicum, var i mer enn 1600 år et av de viktigste skriveblekkene i Europa. Henrik Ibsens skuespill, Grunnloven og de aller tidligste versjonene av Det nye testamentet fra tidlig på 300-tallet (Codex Sinaiticus), ble alle skrevet med jerngallusblekk. Ved bruk av jerngallusblekk ble det oftest skrevet med en fjærpenn, en sivpenn eller en penn med metallsplitt. Jerngallusblekk egner seg ikke til fyllepenner da det skaper korrosjon på metall. Galleepler brukes også til å farge tekstiler.
Kilder
- Stone GN, Schönrogge K, Atkinson J, Bellido D, Pujade-Villar J. The population biology of oak gall wasps (Hymenoptera: Cynipidae). Annual Review of Entomology. 2002; 47: 633-668.
- Hofsvang, Trond: Eikegallveps i Store norske leksikon, hentet 22. september 2024.