Geijer (bilmerke)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Geijer holdt til i denne gården i St. Halvards gate i Oslo.
Foto: Vidar Iversen (2013).

Geijer var et bilmerke, produsert i rundt 25 eksemplarer 1923-1930 av selskapet C. Geijer & Co.s Bilfabrik A/S. Adressen var St. Halvards gate 35-39 i Kristiania.

A/S C. Geijer & Co ble grunnlagt av svenske Carl Axel Geijer i Kristiania i 1869 for å drive engroshandel med jern og andre metaller. Firmaet begynte etter hvert med å produsere gjerder og porter samt senere bildeler og biler.

Virksomheten omfattet hovedsakelig produksjon av alle slags ståltrådgjerder, piggtråd og porter. Fabrikken var blant Norges ledende i bransjen. Ved siden av salg av gjerdematerialer via forhandlere over hele riket, leverte A/S C. Geijer & Co i stor utstrekning erdig oppsatte gjerder til stat og kommuner samt til private og industrielle bedrifter.

I 1908 skapte Carl Axel Geijer selskapet Den Norske Jernsengfabrik A/S. Dette firmaet begynte i 1918 også å produsere bil- og busskarosserier og reservedeler til biler. I 1923 byttet selskapet navn til C. Geijer & Co.s Bilfabrik AS. Samme år startet det arbeidet med å lage en egen bilmodell. Den første prototypen ble presentert for offentligheten i slutten av 1923.

Motoren var en amerikansk, firesylindret fra firmaet Hershell-Spillmann, og hadde 34 hestekrefter. Den hadde en girkasse fra Mechanics Machine Co. med tre hastigheter forover og revers. Den hadde kun bremser på bakhjulene. Teknisk var bilen bygd nokså lik amerikanske biler fra den tiden, men den var noe tyngre og kraftigere.

Fabrikken bygde rundt fem biler av denne typen 1923-1926. Flesteparten ble brukt som drosjer i Kristiania/Oslo. Selv om det var en beskjeden bilproduksjonen gikk det bedre med produksjonen av busskarosserier. Om lag 300 busskarosserier skal ha blitt produsert 1918-1930.

Høsten 1926 presenterte Geijer en ny og forbedret bilmodell, som første gang ble vist på utstillingen «Norges Varemesse» i Oslo. Bilen var utstyrt med en sekssylindret motor fra det amerikanske selskapet Lycoming og hadde hydrauliske bremser på samtlige fire hjul. Sistnevnte var uvanlig moderne i 1926. I 1928 ble også en modell med åttesylindret Lycoming-motor vist fram på en bilutstilling på Frogner stadion. Det skal ha blitt produsert 25 biler med Lycoming-motorer 1926-1930.

Bilproduksjonen stanset brått våren 1930. Grunnen var at Oslo kommune eksproprierte en del av fabrikkens tomt i St. Halvards gate 35-39. All produksjon av biler og busskarosserier måtte bli innstilt, og fabrikken gikk tilbake til den gamle, mindre plasskrevende produksjonen av gjerder og porter. Bilproduksjonen var uansett aldri særskilt lønnsom. Det var vanskelig å komnkurrere med amerikanske biler med høye produksjonstall og lavere priser.

Ifølge arkivene til Vegdirektoratet ble det registrert 24 Geijer i Norge. Når en føyer til prototypen fra 1923 ble det dermed sannsynligvis produsert 25 biler i alt. En kjenner ikke til at det har overlevd noen komplette biler til i dag, men det eksisterer noen deler hos ulike veteranbilentusiaster.

Kilder