Geitabru

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den moderne Geitabru i Oslo gate. Middelalderbrua lå nesten på samme sted.

Geitabru var i middelalderen ei bru over Alna i Oslo. Den lå i fortsettelse av Clemensallmenningen, omtrent der Oslo gate nå krysser jernbanesporene på ei moderne bru med samme navn.

Brua var av strategisk betydning. Håkon IV Håkonsson rykket inn i byen her, og hadde den første trefningen med hertug Skules menn ved brua, i det som ble kjent som slaget i Oslo rundt påsketid 1240. Kongen lot etter slaget bygge et forsvarstårn ved brua.

Den siste avbildningen av Geitabru er i et maleri av Jacob Coning fra 1699. Det er vanskelig å bestemme den nøyaktige beliggenheten ut fra dette, men noen kraftige tømmerfundamenter som ble funnet i 1900 antyder hvor den kan ha ligget.

I perioden mai 2007 til februar 2008 ble den gamle brua skiftet ut, og kurvaturen endret noe. Jernbaneverket var byggherre og Betonmast AS sto for arbeidet. Det var et krevende arbeid, for under hele byggeperioden var det trikkedrift over brua, og åpent for både fotgjengere og syklister. Den nye brua ble offisielt åpnet 14. februar 2008.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.904031° N 10.766949° Ø