Gerd Nyland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerd Nyland.
Foto: June Persdatter Martinsen

Gerd Nyland (født 1934) er forfatter. Hun er bosatt på Jaren i Gran kommune. Nyland jobba som lærer ved Brandbu ungdomsskole i nesten 30 år, før hun ble pensjonist og begynte å skrive bøker. Hun bodde før dette 23 år i USA.

Den første boka hennes er en diktsamling, og de tre neste bøkene, Skriverier, består av kåserier, avisinnlegg, dikt, foredrag og litt sjølbiografisk stoff. Skriverier 3 inneholder også en del fiksjon. Mye av stoffet i bøkene er på moderat hadelandsdialekt, og i 2009 fikk hun en dialektpris av Hadeland Norsk Mållag. Lydopptaket Eventyr, fortellinger, dikt er innlest på dialekt. Mange av diktene hennes har stått i forskjellige aviser, flere i Vårt Land og i Dagbladet, og hun har bidratt med stoff til Årbok for Hadeland flere ganger. Tekstutdraget nedafor er fra Oppland Arbeiderblad 17. august 2012:

Sæterdrift i Hæljedal'n

Hæljedal’n ligger mellom Hurdalsvægen og Einavollen. Den minner om en amerikansk canyon. Ælva ligger i botn med bratte skauklædde lier mot vest og mot øst. Det er brattest mot vest, oppover mot Lygna. Mot nord vi’er dal’n seg ut med flate, frodige sletter som har egne seg tel sæterbruk. Det står enda sju-åtte sætar der. Dalen er lun og fruktbar, og ælva har skaffe vatn og fisk, ørret frå Einavatnet visst nok. Dei fleste sætar’n er ikke i bruk lenger. Men det er ei fellessæter der. Den er god å ha for mjølkebønda på Tingelstadtoppen og Brandbu.

Åssen kan det ha vøri på ei sæter i Hæljedal’n for 100 år sea? Det fantes ikke mjølkemaskiner eller mjølketankbiler eller dusjkabinett i fjøset sånn som nå. Men budeier var det på hår sæter. Det kunne vara ei vaksin dotter eller ei ana ungjinte frå bygda. Dom mjølke nok om mårran og om kvæld’n, med henda.

Bibliografi

  • Blåklokkevikua : andre dikt og kåserier 2005-2006, Eget forlag 2006.
  • Skriverier : kåserier - dikt - minner, Eget forlag 2007.
  • Skriverier 2, Eget forlag 2008.
  • Skriverier 3, Eget forlag 2010.
  • Eventyr, fortellinger, dikt, Eget forlag 2011. (Lydopptak)

Kilder og litteratur


05 Oppland vapen.png Gerd Nyland er basert på en artikkel fra Forfatternett Oppland, en nettside som drives av Oppland fylkesbibliotek. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.