Gimle (Kristiansand)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gimle gård.
Foto: Marius Rud (2019)

Gimle er et stamhus i Kristiansand. Gården fikk sin mark i 1790-årene da eiendommene på Oddernes som tilhørte kongsgården og prestegården ble delt opp i løkker for byens kjøpmenn og embetsmenn.

Gimle ble samlet på slutten av 1700-tallet av kjøpmann, skipsreder og titulær generalkrigskommissær Bernt Holm (1765-1829). Han oppførte hovedbygningen og anla også en engelsk landskapspark.

Hovedbygningen er oppført i to etapper, da første byggetrinn sto ferdig rundt 1797 og ti år senere ble det tilbygd en fløy på baksiden mot vest.

Hovedbygningen ble 1. februar 1923 vedtaksfredet i henhold til Bygningsfredningsloven av 1920, men parken er ikke vernet. Den har i dag et areal på 175 dekar og hadde opprinnelig seks lange og smale terrasser med gangstier.

I dag er stedet organisert som en del av Vest-Agder-museet, Vest-Agder-museet Gimle gård. Publikum har adgang til guidet omvisning i hovedbygningen med en ganske stor kunstsamling og mye eldre herregårdsinteriør, til et naturmuseum og til et arboret. I tillegg kan man spasere i parken der det også finnes en inngjerding med påfugler.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 58.15841° N 8.00303° Ø