Gjøvik rådhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rådhuset sett fra nordvest.
Foto: Mahlum (2006)
Slik framstår rådhuset fra sørøst.
Foto: Trond Nygård (2011)

Gjøvik rådhus ligger på Kauffeldts plass i Gjøvik sentrum, helt inntil Hunnselva. Bygningen, som er tegna av Jan Håvar Korshavn, ble tatt i bruk i 1980. Den kommunale administrasjonen flytta da fra Gjøviks gamle rådhus i Øvre Torvgate. Gjøvik bibliotek fikk samtidig lokaler i en egen fløy tilknytta rådhuset.

Bygginga av rådhuset

I 1964 ble Gjøvik en «storkommune», da Vardal, Biri og Snertingdal ble slått sammen med den gamle bykommunen. Samtidig fikk kommunene stadig flere oppgaver. Dette var viktige årsaker til at Gjøvik på slutten av 1970-tallet diskuterte behovet for et nytt rådhus. Kommunestyret bestemte seg for å bygge på ei tomt rett sør for Hunnselva, der Victoria Hotell hadde stått før. Hotellet brant i 1964. Tomta var trang, så for å unngå å bygge alt for høyt, ble Hunnselva flytta noen meter.

Arkitekt var gjøvikenseren Jan Håvar Korshavn, som på 1970- og 1980-tallet tegna ei rekke forretningsgårder på Gjøvik, i tillegg til rådhusa i Vestre Toten og Bamble. Korshavn var særlig opptatt av at rådhuset ikke skulle knuge den vesle Kauffeldtgården, som ligger på nabotomta. Mye av rådhuset er bare to etasjer høyt, noe som også skapte mindre skyggevirkninger. Korshavn ønska dessuten å knytte rådhuset og sentrum til Gjøvik gård på andre sida av elva. Det går derfor en passasje gjennom borggården på rådhuset som knytter seg til ei trebru over til parken på Gjøvik gård.

Korshavn la vekt på å bruke kvalitetsmaterialer i fasadene, ikke minst for å få lavest mulig vedlikeholdskostnader. Korshavn og ei gruppe gjøvikensere reiste derfor til Carara i Nord-Italia for å ta ut hvit granitt. Korshavn var nøye med at det ikke skulle være for store svarte flekker i granitten, og mente de ikke skulle være større enn tommelfingeren hans. Eieren av steinbruddet tok inn i kontrakten at «De svarte flekkene i granitten skal ikke være større enn den høyre tommeltotten til Jan Håvar Korshavn»!

Kilder og litteratur

Koordinater: 60.79475° N 10.69289° Ø