Gloriosalilje

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gloriosalilje

Gloriosalilje (காந்தள்/கார்த்திகைப்பூ på tamil) er Tamil Eelams nasjonalblomst. Den tilhører plantefamilien Colvhivacaceae og vokser naturlig i tropiske områder i det sørlige Afrika og Asia, tillegg til Australia. Blomsten er også bedre kjent som «the flame lily». Det botaniske navnet er Liliacea Glory lily, eller Gloriosa superba. I Norge er den også kjent som klatrelilje, flammelilje og tigerklo. Ulike preparater av planten brukes i tradisjonelle medisiner fra en rekke kulturer i Afrika og India.

Utseende

Blomstene vokser på lange stilker og er seksdelte, gule eller røde med bølgete marginer. Bladene er grønnfargede og har en stropplignende form. Blomsten vekker oppsikt grunnet dens unike farge.

Tamil Eelam

Gloriosalilje er nasjonalblomsten i Tamil Eelam. Årsaken til at Gloriosaliljen ble valgt som nasjonalblomst for de tamilske områdene i Sri Lanka, er at den består av fargespekteret til flagget til Tamil Eelam. Blomsten har dessuten blomstringstid i november, den måneden tamiler i Norge og andre steder i den tamilske diasporaen markerer og minnes martyrene fra frihetskampen i de tamilske områdene. Bruken av Gloriosalilje i martyrmarkeringene representerer en symbolsk måte å vise respekt for de som ofret sine sine liv i den nasjonale uavhengighetskampen til tamiler i Sri Lanka.

De administrative tjenestemennene i Tamil Eelam oppfordret befolkningen til å bruke blomsten i forbindelse med alle nasjonale markeringer. De oppfordret også til å dyrke blomsten i private hjem, på offentlige steder, på arbeidsplasser, i undervisningsområder og flere andre steder rundt om i Tamil Eelam.

I Norge

Planten klarer seg godt utendørs på sommeren i Norge. Den er solkrevende, og trives derfor best i sørvendte bed. Den må stå i godt drenert jord, gjerne med høyt innslag av sand. På vinteren klarer den seg ikke utendørs, da knollene blir ødelagt av frost. Men det er mulig å kutte den ned og lagre knollene på et tørt, kjølig og frostfritt sted, og så plante dem ut igjen neste vår.

Også symbol for andre nasjoner og regioner

Glorisa superba er også nasjonalblomsten til Zimbabwe. En diamantbrosje formet som gloriosa ble gitt til Dronning Elizabeth II, av Sør-Rhodesia (senere Zimbabwe), da hun besøkte landet i 1947. Videre har Gloriosaliljen status som «deltatsblomst» i Tamil Nadu i India.

Kilder