Nasjonale symboler for Tamil Eelam

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Gloriosalilje»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gloriosalilja er Tamil Eelams nasjonalblomst.

Nasjonale symboler for Tamil Eelam er viktige, samlende symboler for tamiler, både i Tamil Eelam og i diaspora. Dette gjelder selvsagt også for tamiler i Norge. De nasjonale symbolene er samlingsmerker for arbeidet for å få et eget hjemland, og ikke minst for drømmen og håpet om dette. De viktigste symbolene er:

  • Nasjonalblomst: kāntaḷ (காந்தள்), kārttikaippū (கார்த்திகைப்பூ) - gloriosalilje
  • Nasjonaltre: Vākai (வாகை) - Albizia lebbeck
  • Nasjonalfugl: Ceṇpakam (செண்பகம்) - orientsporegjøk
  • Nasjonaldyr: ciṟuttai (சிறுத்தை) - leopard

Gloriosalilje

Gloriosalilje (காந்தள்/கார்த்திகைப்பூ på tamil) er Tamil Eelams nasjonalblomst. Den tilhører plantefamilien Colvhivacaceae og vokser naturlig i tropiske områder i det sørlige Afrika og Asia, tillegg til Australia. Blomsten er også bedre kjent som «the flame lily». Det botaniske navnet er Liliacea Glory lily, eller Gloriosa superba. I Norge er den også kjent som klatrelilje, flammelilje og tigerklo. Ulike preparater av planten brukes i tradisjonelle medisiner fra en rekke kulturer i Afrika og India.

Utseende

Blomstene vokser på lange stilker og er seksdelte, gule eller røde med bølgete marginer. Bladene er grønnfargede og har en stropplignende form. Blomsten vekker oppsikt grunnet dens unike farge.

Tamil Eelam

Gloriosalilje er nasjonalblomsten i Tamil Eelam. Årsaken til at Gloriosaliljen ble valgt som nasjonalblomst for de tamilske områdene i Sri Lanka, er at den består av fargespekteret til flagget til Tamil Eelam. Blomsten har dessuten blomstringstid i november, den måneden tamiler i Norge og andre steder i den tamilske diasporaen markerer og minnes martyrene fra frihetskampen i de tamilske områdene. Bruken av Gloriosalilje i martyrmarkeringene representerer en symbolsk måte å vise respekt for de som ofret sine sine liv i den nasjonale uavhengighetskampen til tamiler i Sri Lanka.

De administrative tjenestemennene i Tamil Eelam oppfordret befolkningen til å bruke blomsten i forbindelse med alle nasjonale markeringer. De oppfordret også til å dyrke blomsten i private hjem, på offentlige steder, på arbeidsplasser, i undervisningsområder og flere andre steder rundt om i Tamil Eelam.

I Norge

Planten klarer seg godt utendørs på sommeren i Norge. Den er solkrevende, og trives derfor best i sørvendte bed. Den må stå i godt drenert jord, gjerne med høyt innslag av sand. På vinteren klarer den seg ikke utendørs, da knollene blir ødelagt av frost. Men det er mulig å kutte den ned og lagre knollene på et tørt, kjølig og frostfritt sted, og så plante dem ut igjen neste vår.

Også symbol for andre nasjoner og regioner

Glorisa superba er også nasjonalblomsten til Zimbabwe. En diamantbrosje formet som gloriosa ble gitt til Dronning Elizabeth II, av Sør-Rhodesia (senere Zimbabwe), da hun besøkte landet i 1947. Videre har Gloriosaliljen status som «deltatsblomst» i Tamil Nadu i India.

Orientsporegjøk

Orientsporegjøken er Tamil Eelams nasjonalfugl.
Foto: Raju Kasambe (2017).

Orientsporegjøk (tamil: Shenbagam (செண்பகம்), lat. Centropus sinensis) er Tamil Eelams nasjonalfugl. Fugler med høy flyevne migrerer lange og korte avstander for å overleve værforandringer, men orientsporegjøken har en lav flyevne og er blant fuglene som blir værende der de har sin naturlige tilhørighet. காடை (kāṭai - quail) og கௌதாரி (kautāri – grey francolin) som er andre fugler med lav flyevne i Sri Lanka finnes i andre deler av verden. På bakgrunn av fugl med lav flyevne som er unik i det tamilske området i Sri Lanka og arver en nasjonal egenskap ble orientsporegjøken erklært som nasjonalfugl i Tamil Eelam (Nord-Øst Sri Lanka) rundt 2005. Nasjonal fugl i mange land har en lav flyevne. Påfugl er nasjonalfuglen i India. Jungel hønsefugl (junglefowl) er nasjonalfuglen i Sri Lanka.

Fuglen finnes ikke i Norge - med unntak av et utstoppet eksemplar i Naturhistorisk museums studiesamling.

Fakta om fuglen

Orientsporegjøken og dens underarter lever i India og Sørøst-Asia. Fuglene er litt større enn kråker og har lang hale og brune vinger. De hopper rundt i vegetasjonen rundt Tamil Eelam. Orientsporegjøken har langsomme gange og små trær. Den spiser snegler, insekter, igler, frosker, slanger og øgler, samt andre fuglers egg og unger. Jaktperioden deres varer fra februar til september. Fuglen legger 3 til 4 egg.

Leopard (ciṟuttai)

Leopard i Sri Lanka

Leopard (ciṟuttai) er et medlem av kattefamilien. Ordet puli (புலி – tiger) i tamilsk litteratur fra Sangam perioden (600 f.Kr. – 300 e.Kr.) kan referere til ulike typer av vill artene i kattefamilien, inkludert leopard. Ordet puli (புலி – tiger) brukes som metaforisk element i kjærlighetsdikt i litteraturen fra Sangam perioden. Ulike beretninger om tigeren i Sangam-litteraturen kan finnes i detalj under de følgende overskriftene.

1. Puli (tiger) og huden

2. Puli og øyne

3. Puli og kloa

4. Puli og stemmen

5. Puli og jakten


Sangam-litteraturen har registrert, inkludert puli, følgende navn, uluvai (uḻuvai), vengai (vēṅkai), vayam (vayam), vayama(n) (vayamā(ṉ)), vallyam (valliyam), koduvari (koṭuvari), kuyavari (kuyavari), palvari (palvari), siruvari (ciṟuvari), som begreper som refererer til dyret tigeren (puli). Nedenfor er årsakene til disse navnene.

Puli (puli): har en skarp lukt

Uluvai (uḻuvai): å lage et pløyende snitt med neglene

Vengai (vēṅkai): kroppen har fargelinjer som ligner på blomstene til pterocarpus marsupium-treet (vengai-treet)

Vayam (vayam), vayama(n) (vayamā(ṉ)): betyr sterk

Vallyam (valliyam): dyr som kan løpe fort

Koduvari (koṭuvari), kuyavari (kuyavari): har buede linjer over hele kroppen

Palvari (palvari): har flere linjer gjennom hele kroppen

Siruvari (ciṟuvari): små linjer over hele kroppen

Cowrie shells er en type skjell.


I tamilsk litteratur fra Sangam-perioden kan den flekkete leopardens kropp sammenlignes med små skjell (cowrie) kalt kaḻaṅku (கழங்கு). Følgende dikt fra aiṅkuṟunūṟu (ஐங்குறுநூறு) sammenligner tigerens kropp ikke bare med blomster, men også med små skjell (பலகறை – palakaṟai) kalt kaḻaṅku (கழங்கு). Linjen snakker om små skjell som ser ut som flekkene funnet på kroppen til en leopard.

«கல் முகை வய புலி கழங்கு மெய்ப்படூஉ» – ஐங்கு.246 (ஐங்குறுநூறு - aiṅkuṟunūṟu)

Det er en historie om at en tamilsk jente jaget et veldig voldsomt og kraftig dyr med sitt nakne ansikt. Men ingen referanse til dette finnes i Sangam-litteraturen. Tvert imot, opptegnelser om tigertenner som bæres på snor som thali-kjede finnes i Sangam-litteraturen. Thali er et halskjede som brudgommen binder rundt brudens hals på det indiske subkontinentet, i en bryllupsseremoni.

Leopard i Eelam (Sri Lanka)

Det vitenskapelige navnet på tiger er Panthera pardus kotiya og tilhører «Pelido»-familien. Det singalesiske navnet “kotiya” ble bestemt på grunn av dominansen til singalesiske kunnskapsmenn i den biologiske nomenklaturen til leoparder på Sri Lanka. I singalesiske regionen i Sri Lanka finnes leoparder bare i Wilpattu dyrereservat i Yala, Hambantota og Anuradhapura. Leoparden er imidlertid rikelig i regionen til tamilenes hjemland (Tamil Eelam, dvs. Nord-øst Sri Lanka). Da et team av kanadiske forskere av leoparder kom til Sri Lanka, uttalte de at leopardene på Sri Lanka er unike blant leopard artene i verden. De mente at dette skulle være nasjonaldyret på Sri Lanka. Men elefanter er nasjonaldyret i landet. Imidlertid er Tiger det nasjonaledyret i India.

Tiger og løve jakter dyr i bakhold, men leoparden jager raskt og jakter byttet. Ifølge leopardforskere har leoparder den høyeste sansen for jaktstrategi og identifiserer seg som kongen av skogene i tamilenes hjemland (Tamil Eelam). Leopard vil ikke brøle høyt, men den vil knurre fra baksiden av halsen. Tamilere vil si «சருகுப்புலி» (carukuppuli) i Vanni-regionen i Tamil Eelam, og refererer til små skogskatter. Men de er leoparder. Det er ingen skogstigre (காட்டுப் புலி – kāṭṭup puli) i skogene i verken tamilske eller singalesiske regioner på Sri Lanka.

Ciṟuttai ble erklært som nasjonaldyret i Tamil Eelam (Nord-Øst-Sri Lanka) rundt 2005 basert på opptegnelsene i Sangam-litteraturen og dets unike kvaliteter som representerer nasjonaliteten.

Kilder


Diaspora.jpg Nasjonale symboler for Tamil Eelam er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-nd 4.0.