Gordon Hølmebakk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra avisen Agder 5. juli 1999: utsnitt av intervju med Gordon Hølmebakk.

Gordon Hølmebakk (født 26. februar 1928 i Feda i dagens Kvinesdal kommune, død 10. januar 2018) var forlagsmann og kulturpersonlighet, særlig kjent som leder for Gyldendals utgivelser av utenlandsk litteratur gjennom fire tiår.

Familie

Gordon Hølmebakk var sønn av pastor Søren Adolf Svindland (1881-1966) og Inger Marie Abrahamsen Møgedal (1888-1949). Han ble gift i 1955 med kontorsjef Inger Sophie Blix Manthey (1928-2017). Han var bror av forfatteren Sigbjørn Hølmebakk (1922-1981) og far til arkitekten Carl-Viggo Hølmebakk (f. 1958).

Liv og virke

Hølmebakk tok examen artium i Flekkefjord i 1948, og påbegynte sine studier ved  Universitetet i Oslo i 1950. Han studerte først statsvitenskap, senere filologi. Samtidig oversatte han bøker, og skrev litteraturanmeldelser i Morgenbladet. Han ble oppdaget av Gyldendals direktør Harald Grieg, som ansatte ham i forlaget i 1957.  Hølmebakk forble i Gyldendal helt til 1997.

Hølmebakk fikk redaktøransvaret for Gyldendals utgivelser av utenlandsk litteratur i 1959, kjent som Den gule serie. Han overtok ansvaret for disse utgivelsene etter Sigurd Hoel, som hadde hatt denne rollen helt siden 1929. Hølmebakk hadde i tillegg redaktøransvar for flere norske forfattere, som Agnar Mykle og Jens Bjørneboe.  Han var også en sentral rådgiver for Den norske bokklubben. 

Under Hølmebakks tid i Gyldendal utga forlaget flere utenlandske utgivelser enn noe annet norsk forlag. Kommersielle hensyn spilte liten rolle for hans virke, mange av bøkene ble kun solgt i små opplag, men den kunstneriske betydningen var stor. 

Gordon Holmebakk var i en årrekke bosatt i Ullernkollen 12 i Oslo, der hans sønn, arkitekten Carl-Viggo Hølmebakk, på 1990-tallet spesialtegnet et bibliotektilbygg til foreldrenes villa, samt et sylinderformet uthus. Etter at Hølmebakk gikk bort i 2018 ble den eldre villaen revet for å gi plass til boliger på tomten, men uthuset er bevart, i en ny setting. Interiøret til biblioteket i villaen er tatt vare på.

Ettermæle

Gordon Hølmebakk er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2020)

I en nekrolog over Hølmebakk i Aftenposten 19. januar 2018 av Tom Lotherington og Ole Jacob Bull, ble han beskrevet slik (utdrag):

Han var en autoritet. Tilsynelatende utilnærmelig med sitt gjennomborrende blikk i et urokkelig steinansikt, aristokratisk i fremferd, ordknapp, ytterst kresen med ordvalg og formuleringer hver gang pressen utesket ham for en kommentar om en plutselig nobelpris til en ellers ukjent forfatter. Han kjente dem alle. ... Han hadde stor personalhistorisk kunnskap og nysgjerrighet og var på hils og på talefot med borger og bohem. Selv var han begge deler og balanserte gjennom livet med sine motsetninger.

Gordon Hølmebakk er gravlagt sammen med sin kone på Vestre gravlund i Oslo. Gravminnet er dekorert med et kunstverk i form av et bronserelieff.

Kilder

  • Lotherington, Tom: Gordon Hølmebakk i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 27. november 2020 fra https://nbl.snl.no/Gordon_H%C3%B8lmebakk
  • Aftenposten 19. januar 2018: nekrolog over Hølmebakk av Tom Lotherington og Ole Jacob Bull.
  • Avisen Agder 5. juli 1999: Intervju med Gordon Hølmebakk.
  • ROM om Ullernkollen 12 [1]