Gottenborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gottenborg
Gotten.jpg
Gottenborg og naboplasser på kart fra 1884. Kartverkets historiske arkiv.
Alt. navn: Nordre Delbekk
Først nevnt: 1865 (som Delbekk)
Utskilt: 1879
Sokn: Brandval
Fylke: Innlandet (tidl. Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Bnr: 130/7
Type: Småbruk (tidl. husmannsplass)

Gottenborg var en tidligere husmannsplass under garden Steinsbøl på Brandval østside i tidligere Brandval kommune og plassen tilhørte i sin tid Brøderud skolekrets.

Plassen ligger rett sør for Villmyra og 1 km vest for Brøderudvegen. Plassen ble ryddet rundt 1860.

Opprinnelig ble plassen omtalt som Delbekk, et navn som ble benyttet ved folketellingen i 1865. Dette var den nordligste av to Delbekk-plasser. Plassen ble fraflyttet etter kort tid og gjenopptatt mange år senere og da benevnt Gottenborg. Navnet er etter delebekken for den gamle bygdegrensen, og på Vinger-sida lå husmannsplassen Delerud. Den første perioden hadde plassen en svensk husmann.

Jonas Jonassen, 40 år, er en av to husmenn med jord på plassen Delbekk ved tellingen 1865. Han bor sammen med kona Eli Eriksdatter 31 år, og fire barn: Maren 10 år, Emma 8 år, Julius 4 år og en udøpt gutt. Samtlige 6 opplyses å være døpt i Østmark i Sverige.

I 1865 sådde Jonas 1/4 tønne havre og satte 1 tn. poteter, men hadde ingen husdyr.

Hans Olsen Gottenborg, født 1821 i Vinger, er plassbruker og tømmerhugger ved tellingen 1900. Han bor sammen med kona Karen, født 1830 i Vinger. Erik Gottenborg født 1834 i Vinger er bortsatt av Vinger fattigvesen. Hans Gottenborg, født 1841 i Vinger, oppholder seg her ved tellingen 1910 som jordbrukende husmann og med noe støtte fra fattigvesenet.

Som skogteig ble denne eiendommen utskilt alt i 1879. Martin Hauger fikk skjøte i 1938 og står også som eier i 1950.

7 Skogteig nr. 3 0 mark 07 øre   Martin Hauger

Se også[rediger][rediger]

Kilder og litteratur[rediger][rediger]

Første versjon av denne artikkelen ble skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av folketellinger, matrikler, pantebøker, kirkebøker, gravminner og gamle kart og aviser, samt avstemt mot de første bygdebøkene: