Hagen (Gjøvik gnr. 51/25)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hagen (Gjøvik)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hagen
Hagen Gjoevik 01.jpg
Foto: Ukjent, muligens omkring 1960
Sted: Dalborgskolonien
Fylke: Innlandet
Kommune: Gjøvik
Gnr.: 51
Bnr: 25
Adresse: Sveumvegen 170

Hagen (gnr. 51/25) er en boligeiendom i grenda Dalborgskolonien i Gjøvik kommune (Vardal kommune til 1964). Stedet var opprinnelig et småbruk med om lag 10 mål dyrka jord, men jordvegen er seinere solgt fra.

Historikk

Eiendommen ble skilt fra Dalborgen (øvre) i oktober 1912, med ei skyld på 8 øre. Småbruket hadde 10 mål dyrka mark, nok til å holde to kyr og kalv annet hvert år. Mjølk ble solgt på spann. Hagen og flere av de andre småbruka i «kolonien» hadde beiterett i Dalborgsenga. To griser ble hvert år slakta til jul; den ene ble solgt. Dyreholdet ble avvikla da sønnen Asbjørn overtok og snekkerverkstedet ble bygd (trulig på midten av 1950-tallet). Der dette verkstedet nå står, var det hønehus.

I Hagen bodde omkring 1950 Jørgen og Oleane Hagen og deres sønner Oskar (død 1984) og Asbjørn (død 1983). Oskar bodde sammen med foreldrene i første etasje, mens Asbjørn og kona Hjørdis bodde i andre etasje sammen med sønnen (Jan) Egil. Egil ble gift med Reidun Westby fra Odnes. Etter at Hjørdis ble enke og alene igjen i Hagen, solgte hun ca. 1987 stedet og flytta til blokkleilighet i Haralds gate i Gjøvik sentrum. Hagen ble kjøpt av Kåre Dale og Anna Opheim.

Galleri

Hagen (sett fra øst).
Foto: Kai T. Hansen, 2009
Hagen (sett fra sør).
Foto: Kai T. Hansen, 2009
Uthuset i Hagen (sett fra vest). I det toetasjes huset hadde Asbjørn Hagen snekkerverksted.
Foto: Kai T. Hansen, 2009

Kilder og litteratur